De organisatie van de Grand Prix van Azerbeidzjan heeft zich tot zeker 2023 verzekerd van een plekje op de kalender. De race beleefde in 2016 zijn eerste editie en groeide door spectaculaire races al snel uit tot een favoriet van de fans. Althans, de tv-kijker. 

“We zijn heel blij dat we de overeenkomst hebben verlengd en dat de GP van Azerbeidzjan daarmee nog lang gehouden gaat worden”, aldus een verheugde F1-eigenaar Chase Carey. “Het evenement werd snel een populaire race, we hebben hier altijd mooie gevechten en spectaculaire manoeuvres gezien. De republiek heeft ons altijd een warm welkom geheten en Bakoe is een schitterende plek de grootste raceshow van de wereld.”

Slechtst bezochte race van het jaar
De race werd door fans in 2017 en 2018 in een enquête van Formula 1 verkozen tot beste race van het seizoen. Maar waar het spektakel op de baan gegarandeerd lijkt, vonden de fans niet meteen de weg naar het circuit. Bij het debuut in 2016 bezochten slechts 30.000 mensen verspreid over het weekend het Baku City Circuit, een jaar later waren dat er al ruim 70.000. Maar zolang de capaciteit onder de 20.000 stoeltjes blijft steken, zal de race wat aantal toeschouwers betreft de slechtst presterende GP blijven.

(Tekst gaat verder de foto)

Het moment van de race in 2018, het Red Bull-duo Daniel Ricciardo en Max Verstappen eindigen een verbeten gevecht met een crash. Foto: Sutton Images

Maar daar wordt met geen woord over gerept in de aankondiging. “Dit is een trotse dag voor ons allemaal. De laatste jaren waren een droom die uitkwam voor de mensen van Bakoe. We hebben onze race zien groeien van een simpel idee tot één van de meest spannende raceweekenden in de geschiedenis van de Formule 1”, aldus Azad Rahimov, de minister van Sport van het land.

Over de te betalen fee, een heet hangijzer momenteel onder organisatoren, is geen mededeling gedaan. De organisatie betaalde de afgelopen jaren wel de hoofdprijs, er werd naar verluidt 150 tot 200 miljoen euro betaald voor de eerste vijf jaar om de Grand Prix te organiseren.