Nadat in Mexico zijn snelste tijd nog werd afgenomen, is daar in Brazilië dan toch de officiële tweede poleposition voor Max Verstappen. De Nederlander was op het Autódromo José Carlos Pace ongenaakbaar, hij reed tijdens elke sessie van de kwalificatie de snelste tijd. Achter Verstappen start Sebastian Vettel op de tweede plek, gevolgd door Lewis Hamilton.

Lees ook: Verstappen ziet alle kans op overwinning: ‘Met de snelheid zit het goed’

Al tijdens de derde vrije training liet Verstappen zien dat het wel goed zat met de snelheid van Red Bull in Brazilië. Vanaf het aanvangen van de kwalificatie onderstreepte de Nederlander direct die goede vorm door in Q1 de snelste tijd te zetten. Dat kunstje herhaalde Verstappen in Q2, waardoor het er goed uitzag voor de beslissende run naar de pole. Daarin deed hij wat hij moest doen, met een 1:07.508 snelde hij naar een sensationele tweede poleposition in zijn carrière.

Achter Verstappen worden de Ferrari’s van respectievelijk Sebastian Vettel en Charles Leclerc gesplit door Lewis Hamilton. Leclerc krijgt echter nog een gridstraf van tien plekken aan zijn broek, waardoor onder andere de als vijfde geëindigde Valtteri Bottas een plekje opschuift. Op de zesde plek vinden we de teamgenoot van Verstappen, Alexander Albon terug. De Thai geeft bijna een halve seconde toe op zijn directe rivaal.

Middenveld ontzettend close
Achter de drie topteams waren de verschillen ontzettend klein. Pierre Gasly was in zijn Toro Rosso knap ‘best of the rest’, gevolgd door een verrassende Romain Grosjean in de Haas. Voor het Amerikaanse team was het een goede dag, want Kevin Magnussen eindigde als tiende. Buiten de top-tien eindigde Lando Norris als elfde, gevolgd door een enigszins teleurstellend Renault. Ook Racing Point kon niet imponeren in Brazilië. Voor Carlos Sainz was het helemaal een dag om gauw te vergeten, dMcLaren-coureur kon door een technisch mankement geen ronde neerzetten.

(Volledige uitslag van de kwalificatie onder de foto)

Foto: Motorsport images.