Esteban Ocon heeft een knotsgekke editie van de Grand Prix van Hongarije gewonnen. De race kende na de chaotische start op het natte asfalt veel uitvallers, waaronder Valtteri Bottas, Charles Leclerc en Sergio Pérez. Max Verstappen was ook betrokken bij de chaos en reed met een gehavende Red Bull naar de tiende plaats.

Een halfuur voor de start van de race vielen de eerste druppels op de Hungaroring en dat had zijn gevolgen. De start van de race laat zich in één woord samenvatten: chaos. Valtteri Bottas had een slechte start en verremde zich in bocht 1. Hij knalde daardoor tegen de achterkant van Lando Norris, waarna vervolgens beide Red Bull-coureurs ook nog een tik te verduren kregen.

Voor Bottas zat de race er al snel op, maar ook voor Charles Leclerc, die te midden van de chaos schade reed na een tik van Lance Stroll, waarna Daniel Ricciardo in een spin terecht kwam. Sergio Pérez, die ook betrokken raakte in de mêlée, stapte al in de eerste ronde uit. Norris parkeerde zijn McLaren na de crash ook al in de garage net als Stroll die niet verder kon.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: BSR Agency

Bizarre middag

Met vijf uitvallers en flink wat verdwaalde onderdelen op de baan besloot de wedstrijdleiding de race stil te leggen. De herstart zorgde voor een opmerkelijk beeld: alleen Hamilton positioneerde zich op de grid. De rest van het veld besloot om voor de herstart naar de pits te gaan om over te stappen naar de slicks, aangezien de baan in de code rood is opgedroogd.

Daardoor kwam George Russell als tweede op de baan, al viel hij wel hard terug. Hamilton moest zijn fout erkennen en ging direct na de herstart naar binnen voor slicks. Een bizarre middag stond zo op de planning, aangezien Esteban Ocon, Sebastian Vettel en Nicholas Latifi de top drie waren terwijl Hamilton en Verstappen buiten de punten lagen.

In de pitstraat was het wel hectisch, in het nadeel van Nikita Mazepin. De Rus wilde naar zijn pitbox maar Kimi Räikkönen reed net weg van zijn box. De rechter voorkant van de Haas knalde tegen de Alfa Romeo en beschadigde daarbij de ophanging en viel noodgedwongen uit.

(Tekst loopt door onder de tekst)

Foto: BSR Agency

Schade houdt Verstappen tegen, strategisch spelletje vooraan

De schade aan de bargeboard van Verstappen zorgde ervoor dat het een lastige middag werd voor de Nederlander. Hij kon geen potten breken en zat lange tijd vast achter de Haas van Mick Schumacher. Het lukte hem na enkele ronden dan toch, al moest er een licht tikje bij komen kijken. Ook Hamilton had nu de lastige taak zich een weg naar voren te vechten op een circuit waar inhalen niet zo makkelijk is. Na twintig ronden nam hij nog een andere gok: hij maakte nog een pitstop, dit keer op de harde band. Zo kon de Brit wel in vrije lucht weer zijn tempo rijden. Ricciardo én Verstappen besloten een ronde later hetzelfde te doen, wat wel betekende dat Hamilton twee posities won.

Vooraan, hoe gek dat ook klinkt, moest Ocon zijn leiding verdedigen ten opzichte van Vettel. Dat lukte de Fransman goed, die de Aston Martin constant op een seconde kon houden. Ondertussen was Hamilton bezig aan een enorme opmars op de harde band. Net over de helft van de race maakte ook de top drie, Ocon, Vettel en Fernando Alonso, hun laatste pitstop. De Spanjaard had het naar zijn zin en noteerde de snelste rondetijd én baande zich een weg naar de zwarte Zilverpijl van Hamilton. Hij hoefde echter niet aan te vallen, want de Brit besloot met 23 ronden te gaan nog een pitstop te maken voor de mediums.

Die strategische zet pakte goed uit voor de Brit, die ruim twee seconden per ronde sneller was dan de top vier. Hij naderde snel Alonso, maar de tweevoudig wereldkampioen was niet van plan om zijn vierde plaats cadeau te geven. De Spanjaard verdedigde alsof zijn leven ervan af hing en maakte zo het leven van Hamilton een stukje zuurder dan hij gehoopt zou hebben. Hij slaagde er rondenlang in om de druk van de zevenvoudig wereldkampioen te weerstaan, maar moest zich met zes ronden te gaan toch gewonnen geven.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: BSR Agency

Ocon wint, Hamilton neemt leiding in kampioenschap over

Hamilton kon daarna direct door naar de Ferrari van Sainz. Hij rekende snel af met de Spanjaard en reed zo naar het podium voor de derde plek. Na 70 ronden van een sensationele race pakte Ocon als eerste de finishvlag. Het is de allereerste zege voor de Fransman in de Formule 1, die de hele race de druk van Vettel moest weerstaan. De Duitser mag na een zeer keurige race mee als tweede naar het podium, met Hamilton op de laagste trede.

Verstappen kon weinig verrichten met zijn gehavende Red Bull, al pakte hij nog wel het laatste puntje. De Nederlander moet de leiding in het kampioenschap dus nu aan Hamilton laten. De Brit heeft een voorsprong van zes punten op Verstappen.

Voor Williams mogen de races vaker zoals vandaag: niet alleen Russell (P9), maar ook Latifi (P8) pakte punten voor het team. Daarmee komt het Britse team eindelijk van de 0 punten in het kampioenschap af.

De Grand Prix van Hongarije was de laatste race voor de zomerstop. Nu kunnen de teams en coureurs even tot rust komen en zich voorbereiden op een spannende tweede seizoenshelft. Deze begint vrijdag 27 augustus met de vrije trainingen op het Belgische Spa-Francorchamps.