Ieder jaar, in het tweede weekend van november, staat de Grand Prix van Macau op het programma. Tijdens dit meerdaagse en spectaculaire evenement in de straten van Macau (China), vormt de Formule 3-race het hoogtepunt. Formule 1 duikt de geschiedenisboeken in en rakelt wat voormalig winnaars op die het tot de Formule 1 schopten.

Nadat de race vanaf 1954 onder verschillende formules werd verreden, ging de editie van 1983 als eerste onder Formule 3-regels van start. Het was niemand minder dan Ayrton Senna die in zijn Theodore Racing wist te winnen. © Sutton Images.

 

 

De editie van 1990 was de voorbode van een prachtige strijd in de Formule 1. Mika Häkkinen (rechts) vertrok van poleposition, maar door een uitvalbeurt wist hij dit niet in een mooi resultaat om te zetten. Michael Schumacher (links) ging er met de winst vandoor. Mika Salo, die Schumacher verving na diens beenbreuk in 1999, en Eddie Irvine, teamgenoot van Schumacher bij Ferrari in de periode 1996-2000, gingen mee naar het podium. © Sutton Images.

 

In 1991 kwam David Coulthard als eerst over de streep. Ook Rubens Barrichello (vijfde) en Jacques Villeneuve (achtste) waren van de partij. In de jaren negentig namen eigenlijk ieder jaar wel verschillende coureurs deel die we later terugzagen in de Formule 1, onder wie Pedro de la Rosa, Giancarlo Fisichella, Jan Magnussen, Jarno Trulli, Alexander Wurz, Nick Heidfeld, Juan Pablo Montoya, Mark Webber en Jenson Button. Zij wisten de race in Macau echter niet te winnen. © Sutton Images.

Hier zien we Ralf Schumacher in de editie van 1995 naar de winst snellen, vijf jaar nadat zijn broer dat deed. Met Mick Schumacher aan de start dit jaar zou er zomaar eens een derde Schumacher-telg kunnen zegevieren in de straten van Macau. © Sutton Images.

 

De hierboven afgebeelde Takuma Sato won in 2001 en Lucas di Grassi won in 2005, maar daarna wist geen enkele winnaar meer naar de Formule 1 door te stoten. Wel stroomden een hele hoop coureurs die in Macau niet wisten te winnen door naar de Formule 1, onder wie Heikki Kovalainen, Vitantonio Liuzzi, Lewis Hamilton, Robert Kubica, Giedo van der Garde, Nico Rosberg, Sebastian Vettel, Kamui Kobayashi, Nico Hülkenberg, Jules Bianchi, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz, Max Verstappen, Esteban Ocon, Charles Leclerc en Lance Stroll. Ook toekomstig Formule 1-rijders George Russell en Lando Norris hebben de race gereden, maar niet gewonnen. © Sutton Images.

 

 

 

 

 

 

De laatste winnaar die in de buurt van de Formule 1 kwam, was António Félix da Costa. De Portugees won tweemaal, in 2012 en 2016. Hier zien we hem in de editie van 2012. Met een plekje in het Red Bull juniorenprogramma mocht hij aan de Formule 1 ruiken, maar hij zou nooit tijdens een Grand Prix in actie komen. © Sutton Images.

Hij wist dan niet te winnen in Macau, maar verdient toch aandacht. In 2014 nam Max Verstappen deel aan de Grand Prix. Het was het jaar waarin hij de overstap maakte van de karts naar de formule-wagens. In Macau liet hij zien dat hij zich prima thuis voelde in de Formule 3, door zich na een mislukte kwalificatie knap op te werken naar een zevende plek. Dat is bewonderenswaardig, want inhalen gaat niet zomaar in de krappe straten van Macau. Lees hier het verslag van de editie van 2014 terug. Koop hier een schaalmodel van de wagen van Verstappen.