Charles Leclerc heeft het oranjefeest op de Red Bull Ring verpest door Max Verstappen in een spannende slotfase te verslaan. De Monegask had de hele race iets meer pace dan Verstappen, maar door de late uitvalbeurt van teamgenoot Carlos Sainz en problemen met het gaspedaal werd het toch nog spannend voor de Ferrari-coureur.

Net als bij de sprintrace kleurde de grid – voor wat betreft de banden – vooral geel van de mediums. Enkel Guanyu Zhou, Yuki Tsunoda, Sebastian Vettel en Fernando Alonso kozen voor de harde band. Max Verstappen had nu een wat betere start dan zaterdag en zag opnieuw in zijn spiegels de Ferrari’s die bakkeleiden, samen met de Mercedes van George Russell en Sergio Pérez. Tussen die twee ging het in bocht 4 al fout: Pérez wilde buitenom inhalen, maar kreeg een tik en kwam in de grindbak terecht. Zo moest de Mexicaan al vroeg achteraan aansluiten en kreeg Russell een tijdstraf van vijf seconden. Pérez zou uiteindelijk vroegtijdig uitstappen vanwege de schade.

Waar Verstappen in de sprintrace dan weg kon rijden van de Ferrari’s, bleef Leclerc nu aanhaken binnen de DRS-afstand. De Nederlander voorspelde het zaterdag al: de pace van de Ferrari’s was gelijkwaardig en dat toonde Leclerc door de druk er vol op te zetten. Verstappen klaagde over zijn banden en Leclerc zocht naar een gat en vond die in ronde 12. Hij zette de Ferrari aan de binnenkant in bocht 4 en Verstappen liet de ruimte, maar was zo niet meer de gejaagde maar de jager.

In ronde 13 kwam Verstappen dan al relatief vroeg binnen voor een pitstop, waar hij de mediums inruilde voor de harde band. Hij viel terug tot achter beide Haas-coureurs, maar kon snel richting de Mercedes van Lewis Hamilton rijden. Vooraan bleven de Ferrari’s een stuk langer doorrijden.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Verstappen worstelt

Daarachter zorgden Kevin Magnussen, Guanyu Zhou, Fernando Alonso, Lando Norris en Mick Schumacher voor een spectaculair duel om de achtste plek, waarbij Magnussen de show stal met een dubbele inhaalactie in bocht 1, wat ervoor zorgde dat de rest kon aansluiten voor een vermakelijk gevecht.

In ronde 27 kwam de eerste Ferrari, Leclerc, binnen voor een pitstop. Hij kwam enkele seconden achter Verstappen terecht, maar de Scuderia hoopte uiteraard dat zij de race konden uitrijden terwijl Verstappen mogelijk nog een tweede pitstop moest maken. Een ronde later volgde Sainz, die achter Hamilton – die nog geen pitstop had gemaakt – aansloot.

Leclerc stampte meteen door terwijl Verstappen meldde dat hij de ene ronde wel grip had, de andere ronde niet: “De auto is zo onvoorspelbaar, het is gestoord”, liet hij op de boordradio weten. Met grote stappen reed de Monegask naar de Nederlander toe en de aanval liet niet lang op zich wachten. Ook Sainz naderde snel en de Red Bull-coureur maakte opnieuw een pitstop voor de harde band. Daardoor viel Verstappen terug tot de derde plek. Hij kreeg in eerste instantie de opdracht om de pace van Hamilton achter zich te matchen, maar kreeg daarna groen licht om te pushen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Pech voor Sainz, spannende slotfase voor Leclerc

Op de nieuwe harde band leek Verstappen zich beter te voelen en bij Ferrari zagen ze dat hij dichterbij kwam, waarop de pitmuur reageerde door Leclerc opnieuw binnen te halen met nog 22 ronden te gaan. Net als eerder volgde Sainz een ronde later en moesten de rode bolides weer in de aanval gaan bij de ‘king of the ring’, die hier al vier keer won. Maar net als eerder was het kinderspel voor Leclerc, die stukken sneller was dan Verstappen.

Het was vervolgens weer aan Sainz om Ferrari op één-twee koers te zetten, maar de krachtbron van de F1-75 gaf – niet voor het eerst dit seizoen – de geest en de auto vatte vlam, wat tot een hectisch moment leidde omdat de auto dreigde terug te rollen. Het resulteerde in een virtuele safetycar, waarop Leclerc en Verstappen beide nog maar eens een pitstop maakten, dit keer voor de mediums.

Leclerc meldde na de hervatting van de race dat er problemen waren met het gaspedaal en Verstappen bleef daarom volop pushen, maar de Monegask had nog net genoeg over om de zege op de Red Bull Ring in de wacht te slepen. Verstappen moet genoegen nemen met de tweede plek, maar kan rekenen op negentien punten door de snelste raceronde. Lewis Hamilton kwam op reusachtige achterstand als derde over de streep, ver voor teamgenoot George Russell. Esteban Ocon, Mick Schumacher, Lando Norris, Kevin Magnussen, Daniel Ricciardo en Fernando Alonso completeerden de top tien.

Door de zege loopt Leclerc weer iets in op Verstappen, al bedraagt het verschil nog altijd een ruime 38 punten. Sergio Pérez verliest door zijn uitvalbeurt de tweede plek in het kampioenschap en blijft op 151 punten steken. Carlos Sainz heeft 133 punten achter zijn naam staan.