Charles Leclerc, Max Verstappen en Lewis Hamilton, de top drie van de Grand Prix van Oostenrijk, hebben een voorwaardelijke boete van 10.000 euro gekregen. Dit omdat zij de regels van het parc fermé overtreden hebben.

De stewards meldden in drie documenten dat Leclerc, Verstappen en Hamilton de regels niet zouden hebben nageleefd. Het ging daarbij om artikel 12.2.1.i van het sportief reglement: “Het niet opvolgen van de instructies van de relevante officials voor een veilig en ordelijk verloop van het evenement.”

De incidenten hadden betrekking tot interactie met de fysio’s voordat de coureurs gewogen worden. De FIA heeft de teams al eerder gewaarschuwd dat dat niet de bedoeling is. Alle drie de coureurs moesten zich om 18:30 uur bij de stewards melden om uitleg te geven.

Na die gesprekken hebben de stewards Leclerc, Verstappen en Hamilton een voorwaardelijke boete van 10.000 euro opgelegd. Dat betekent dat zij deze niet hoeven te betalen, tenzij zij zich er later dit jaar nog eens aan schuldig maken.

“De stewards ontvingen een rapport van de media-afgevaardigde, dat vervolgens werd bevestigd door videobeelden, dat de fysio’s en coureursassistenten van de top drie finishers het parc fermé betraden zonder toestemming en in strijd met de procedure die voor de race was gepubliceerd ‘voor het ordelijke verloop van het evenement.’ Gedeeltelijk is dit om te voorkomen dat voorwerpen aan de coureurs worden overhandigd voordat ze zijn gewogen”, leggen de stewards uit.