Het gezicht van Giedo van der Garde stond na afloop van de GP2-hoofdrace in Monza op onweer. De Caterham-coureur startte vanaf de tweede plaats, maar viel al na een paar honderd meter stil na een probleem met de oliedruk.

“Slechter dan dit kan gewoon niet”, foeterde van der Garde. “Ik kwam best goed weg, maar vrijwel meteen begon de motor in te houden. In de chicane was het afgelopen.” Het betekent behalve een nulscore ook dat Van der Garde in de sprintrace van morgen als laatste moet starten. 

“Ik had hier gemakkelijk gewonnen”, zegt hij. “En dan had ik goede zaken gedaan in het kampioenschap, want Razia en Calado hebben niet gescoord. Dan had ik derde gestaan in het kampioenschap.” Nu blijft Van der Garde op de vijfde plaats staan.

Voor de andere Nederlander in het GP2-veld, Nigel Melker, viel de race vooral erg mee. De Ocean-coureur is nog bont en blauw na zijn zware ongeluk in Spa van vorige week, en had in de training en de kwalificatie erg veel pijn. “Vooral bij het remmen deed alles zeer.”

Dat hij de race zonder problemen uitreed was dus een opsteker, maar dat hij als elfde finishte wellicht nog meer. “Jammer dat het net buiten de punten is, maar voor dit team (Ocean staat doorgaans in het achterveld, red.) is het een goede prestatie.” Melker kreeg de handen van zijn monteurs op elkaar met een knappe inhaalactie op James Calado.

“Fysiek viel het me mee, maar dat komt misschien door de adrenaline. Vanavond ben ik vast flink beurs, maar morgen ga ik er weer tegenaan.”

De race kende overigens een verrassende winnaar. Luca Filippi, de man die zich met 107 starts de Grand Old Man van de GP2 mag noemen, reed als invaller bij Coloni zijn eerste autorace sinds eind vorig jaar en won overtuigend. Filippi hoopte dit jaar een zitje te regelen in de Indycars, maar dat liep op niets uit. Met zijn klinkende overwinning in Monza hoopt Filippi zijn carrière weer vlot te trekken.