Het Nederlandse MP Motorsport gaat het nieuwe GP2-seizoen vol ambitie in. Coureur Oliver Rowland mikt op het kampioenschap, al wil het team dat woord niet in de mond nemen.

Engineer Tony Shaw zegt dat laatste zelfs letterlijk, maar benadrukt dat de formatie uit Westmaas ‘gaat pushen voor topresultaten’ in haar vierde jaar in de opstapklasse net onder de Formule 1.

Behalve met Rowland, de Formule Renault 3.5-kampioen van 2015, doet het dat ook met vaste waarde Daniël de Jong, die zijn vierde volledige seizoen ingaat in de GP2, nadat hij daarvoor in 2012 al enkele GP2-races reed.

2015 GP2 Series Round 7. Spa-Francorchamps, Spa, Belgium. Friday 21 August 2015. Oliver Rowland (GBR, MP Motorsport). Photo: Zak Mauger/GP2 Series Media Service. ref: Digital Image _MG_1535

Oliver Rowland richt zijn vizier op de GP2-titel.

Rowland
Rowland is echter evenmin onbekend met de GP2. De Engelsman, die ondersteund wordt door de Racing Steps Foundation en in het talentenprogramma van Renault zit, reed vorig jaar al vier raceweekends in de GP2.

Twee daarvan reed hij voor MP Motorsport, waarbij hij gelijk indruk maakte. “Dat was een beginnetje, maar dit jaar wil ik om zeges en het kampioenschap vechten”, maakt hij, ondanks dat Shaw dat woord niet wil noemen, duidelijk.

“Ik denk dat dit ook wel realistisch is, als je kijkt naar hoe het ging in Silverstone en op Spa”, verwijst hij naar de races waarin hij toen drie punten scoorde voor MP, maar vooral imponeerde met een tweede kwalificatietijd op Spa.

Waar Rowland ook veel vertrouwen uit haalt, is het goede gevoel dat hij heeft bij MP, waarvoor hij eerder in de Formule Renault 2.0 racete. “Ik heb hier goede mensen om me heen. Dit is een geweldige kans voor me.”

2015 GP2 Series Round 7. Spa-Francorchamps, Spa, Belgium. Thursday 20 August 2015. Daniel de Jong (NED, MP Motorsport). Photo: Zak Mauger/GP2 Series Media Service. ref: Digital Image _MG_1236

Daniël de Jong begint aan zijn vierde volledige jaar in de GP2.

De Jong
De Jong is ondertussen blij met de komst van Rowland als teamgenoot. “Hij is een sterke coureur en fijn om mee te werken”, zegt de coureur die er zelf vooral naar streeft zijn kwalificaties te verbeteren: “Dat is de sleutel voor mij.”

“In de races gaat het namelijk altijd wel goed en is de snelheid er, maar daarvoor is de kwalificatie natuurlijk heel belangrijk”, vertelt de Nederlander die verder volledig is hersteld van zijn rugblessure na zijn crash op Spa vorig jaar.

De Jong heeft overigens getwijfeld over een switch naar een LMP-klasse: “Maar het is dus toch weer GP2 geworden. Ik ben heel blij met die keuze. Het is een superklasse, MP wordt steeds beter en de toekomst ziet er goed uit.”

2015 GP2 Series Round 7. Spa-Francorchamps, Spa, Belgium. Saturday 22 August 2015. Daniel de Jong (NED, MP Motorsport) leads Pierre Gasly (FRA, DAMS) Photo: Steven Tee/GP2 Media Service ref: Digital Image _L4R1512

‘De coureur kan de grootste rol spelen in de GP2’

‘Coureur kan verschil maken’
Wat 2016 al gelijk een mooi jaar kan maken, volgens Shaw, is de rol die de coureurs zelf spelen in een eenheidsklasse als de GP2 en de rol die hij daar binnen dan weer speelt als engineer.

“Natuurlijk is er veel digitaal en gaat het veel om data, maar het gaat óók om engineering en het werken met de coureurs. De coureur kan in de GP2 namelijk de grootste rol spelen.”

“Als je als team je werk goed doet, de sfeer goed is en de coureur het vertrouwen voelt, is dat echt zo”, beklemtoont Shaw, die met MP, Rowland en De Jong dus ‘naar de voorkant van de grid’ wil. “We gaan pushen voor topresultaten.”