Na tien van de achttien races is het tijd voor zomerpauze in de GP3. Hoe staat het ervoor in de klasse waarin Ferrari-talenten Charles Leclerc en Antonio Fuoco én de Nederlandse McLaren-protegé Nyck de Vries racen?

Wordt hij, Charles Leclerc, de kampioen van de regelmaat? De Monegask trapte het GP3-seizoen af met een klinkende overwinning in de hoofdrace in Spanje en triomfeerde daarna ook op de Red Bull Ring, maar sindsdien niet meer.

Zowel in de hoofd- als sprintraces zit Leclerc er echter altijd bij, zo lijkt het wel. Hij scoorde slechts twee keer geen punten en stond behalve de twee keer dat hij won, nog vier maal op het podium. Het heeft hem 123 punten én de leiding in de stand opgeleverd. Leclerc is altijd snel, al is hij niet altijd de snelste man van de dag, maar op die dagen heeft hij zijn mogelijkheden doorgaans slim gemaximaliseerd.

2016 GP3 Series Round 5 Hockenheimring, Hockenheim, Germany Sunday 31 July 2016. Charles Leclerc (FRA, ART Grand Prix) Photo: Sam Bloxham/GP3 Series Media Service. ref: Digital Image _SLA1428

Ferrari-talent (en Haas-testrijder) Leclerc voert het GP3-kampioenschap aan.

Leclercs ART-teamgenoot Alexander Albon pakte twee keer pole en won drie keer. Meer dan Leclerc, maar de Thais-Engelse Albon staat toch drie punten achter, ondanks dat ook hij er maar twee keer niet in slaagde te scoren.

Het gaat, vooralsnog, dus om het gemiddelde tussen deze twee, wat bij Leclerc in de eerste seizoenshelft net een beetje hoger lag. Albon stond voor het weekend in Hockenheim wel even aan kop, maar Leclerc sloeg dus terug: “Het belangrijkste aan dat weekend is dat we de leiding in de stand terug hebben gepakt.”

De derde plek in de stand is voor Antonio Fuoco, net als Leclerc een beschermeling van Ferrari. De Italiaan, goed voor twee zeges en 115 punten, kijkt echter (nog) niet naar het kampioenschap: “Ik leef van race naar race. Het doel moet zijn om sterk te blijven en te blijven scoren.” Met nog acht races te gaan, lijkt de strijd om de titel tussen deze drie coureurs te gaan, al kan het ook in de GP3 raar lopen.

Top vijf

1 Charles Leclerc 126 punten
2 Alexander Albon 123 punten
3 Antonio Fuoco 115 punten
4 Matt Parry 70 punten
5 Nyck de Vries 65 punten

De Vries
Nyck de Vries, ook coureur van ART, heeft indruk gemaakt met zijn snelheid, maar dit door pech niet in een bijbehorend puntentotaal kunnen vertalen. Zo pakte hij de poleposition in Hongarije, maar zorgde een probleem met de motor ervoor dat hij niet van zijn plek kwam. Daarvoor, in Oostenrijk, had hij echter zijn eerste podium van het jaar gepakt, waarna het tweede podium met een tweede plek in Duitsland volgde.

Nyck De Vries (NED, ART Grand Prix) 2016 GP3 Series Round 5 Hockenhiem, Germany Saturday 30 July 2016 Photo: /GP3 Series Media Service ref: Digital Image _ONZ7691

De Vries had al twee keer een podium te vieren.

“Dat was een sterke wedstrijd”, vertelt de McLaren-protegé, die denkt dat er sowieso een opwaartse lijn in zit. “In Barcelona was ik er denk ik gewoon nog niet klaar voor, maar sinds Oostenrijk hebben we zeker progressie gemaakt en dat hebben we tot en met dit weekend weten aan te houden.”

“In Engeland, na Oostenrijk, lieten we ook al mooie dingen zien, terwijl we in Hongarije zeker meer hadden verdiend. De tweede plek in Duitsland was daarbij een mooie beloning voor de goede job die we hebben gedaan.”

Voor de rest van het jaar heeft De Vries – die natuurlijk ook eerst ‘even wil genieten van de vakantie, wat me ook goed zal doen’ – geen andere benadering dan de eerste, vertelt hij. “Ik hoop deze stijgende lijn vast te houden. Ik wil race bij race proberen het maximale eruit te halen.”

“Als je terugkijkt naar hoeveel punten we onnodig en soms buiten onze invloed hebben verloren… Daar ga ik me niet druk om maken. Ik ga me er gewoon op focussen er iedere race het beste eruit te halen en dan zien we wel waar we eindigen, maar we willen vooral dit soort weekenden als in Duitsland voort blijven zetten.”

2016 GP3 Series Round 5 Hockenheimring, Hockenheim, Germany Saturday 30 July 2016. Steijn Schothorst (NED, Campos Racing) Photo: Sam Bloxham/GP3 Series Media Service. ref: Digital Image _SLA1289

Schothorst staat op zes punten.

Schothorst
Behalve De Vries, racet er met Steijn Schothorst nog een andere Nederlander in de GP3. Schothorst, die wordt bijgestaan door Giedo van der Garde, rijdt voor Campos, dat in het begin echt snelheid te kort kwam, maar de weg naar boven steeds meer en beter weet te vinden.

Schothorst scoorde in Silverstone zijn eerste punten van het jaar, maar had daarna de pech dat hij – door pech – zijn pace in Hongarije en Duitsland niet in meer punten om kon zetten. Omdat de snelheid er nu is, gaat hij de tweede seizoenshelft hoe dan ook met vertrouwen in.

Beeld: GP3 Media.