Max Verstappen is zijn pole position voor de Grand Prix van Mexico kwijt. De Nederlander kreeg een gridstraf van drie plekken omdat hij niet voldoende vaart minderde toen hij langs de plek van het ongeluk van Valtteri Bottas reed.

De Fin was tijdens zijn ultieme run in de laatste doordraaier uit de bocht gevlogen, Sebastian Vettel brak zijn run af maar Max Verstappen deed dat niet. Hij verbeterde zijn tijd, zijn eerste run had overigens al voldoende geweest voor pole, maar raakte zijn snelste rondje kwijt. Voor het vergrijp kreeg hij ook nog eens een gridstraf van drie plekken en ook twee punten op zijn F1-licentie. Door de straf start hij zondag vanaf de vierde plek achter Charles Leclerc, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton.

Lees ook: Poleposition in gevaar: Verstappen moet zich bij wedstrijdleiding melden

Op de onboardbeelden van Verstappen is duidelijk te zien dat er met de gele vlag wordt gezwaaid. Foto: F1

“Ik zag de crash van Valtteri. Of ik van het gas ben gegaan? Zag het er zo uit?”, zei Verstappen al tijdens de persconferentie naderhand maar hij leek zich van geen kwaad bewust. “We weten allemaal wat een gele vlag betekent. Maar moeten we het nu echt over veiligheid hebben. We zijn Formule 1-coureurs, we weten wat we doen. En als ze mijn ronde afpakken, is dat geen ramp, want mijn eerste ronde was ook goed genoeg.”

In het verleden zijn er meerdere gevallen geweest waarbij coureurs werden gestraft voor het niet voldoende afremmen onder geel. Verstappen zelf werd daar vorig jaar nog voor bestraft tijdens de GP van Rusland. Voor de wedstrijdleiding was het geval van vandaag in eerste instantie geen aanleiding voor een onderzoek maar kwam daar dus opvallend genoeg na de uitspraken van Verstappen op terug.

“Verstappen heeft toegegeven dat hij de auto van Bottas aan de linkerkant van de baan heeft zien staan”, schrijft de wedstrijdleiding in zijn verdict. “Hij was niet bewust van de gezwaaide gele vlaggen, terwijl deze wel voldoende zichtbaar waren. Hij heeft ook toegegeven geen vaart te hebben geminderd, zoals Sebastian Vettel dat bijvoorbeeld wel heeft gedaan.”

Lees ook: Verstappen: ‘Je hoopt er stiekem altijd op, zo terugslaan is geweldig’

Foto: Motorsport Images