Sinds de Netflix Formule 1-documentaire heeft hij een soort cultstatus verworven in de paddock: de flink vloekende, soms tierende Günther Steiner. De Haas-teambaas was één van de sterren van zijn show. Afgelopen week zorgde hij ook weer voor headlines met een tirade over hoe ‘banden aan de praat krijgen niks met Formule 1 te maken heeft’.

Dus was het druk, donderdag rond het middaguur in Haas’ hospitality. “Jullie zijn met veel, jullie willen het vast over banden hebben”, lachte Steiner terwijl hijzelf op de voor hem gereserveerde stoel plaatsnam. De geboren Italiaan weet ook: met zijn luid en duidelijke uitspraken is hij een veelgezocht gesprekspartner. Bij Steiner geen gebrek aan one liners, al is er niks gespeeld of gemaakt aan zijn optredens.
Lees ook: Teambazen onder de indruk van vloekende Steiner in Netflix-docu
(tekst loopt door onder de foto)

En inderdaad, het gesprek komt in Barcelona al snel op banden. “We praten over weinig anders in de Formule 1, en dat geldt zowel voor ons vanuit de teams als de media. Het gaat soms niet eens over de race, alleen over of we de banden in het window (het ‘raamwerk’ waarin ze optimaal werken) krijgen. Het is: praten over banden, gevolgd door nog meer praten over banden, en dan tyre windows“, verzucht hij.

Lees ook: Steiner: ‘Banden aan de praat krijgen is niet waar F1 om draait’

Toch komt er nog wel wat meer aan bod in het kleine kwartiertje dat Steiner kantoor houdt. Zoals hoe zijn relatie is met de nog puntloze Romain Grosjean (“erg goed, anders zou die relatie 2018 niet overleefd hebben”, doelt hij op zijn gemopper op de Fransman in de eerder genoemde Netflix-docu) alle problemen bij Haas de afgelopen races en of Barcelona beterschap belooft (“tsja, beloven, het is wat we hopen, natuurlijk”) en de 2021-regels die ‘de methode Haas’, met het Amerikaanse team dat zoveel mogelijk inkoopt bij Ferrari, misschien aan banden leggen: “Het laatste voorstel dat ik heb gezien komt uit februari, maar het lijkt erop dat we tot een aardig compromis komen.”

Iets anders waar Steiner verrassend open is – en dat is bij andere teams wel anders – is het updatepakket waarmee Haas in Barcelona komt. Geen gemompel over ‘subtiele updates’ of ‘een beetje hier en daar’. Nee, hij lepelt gewoon het lijstje uit zijn hoofd op: “De voorvleugel, bargeboards, vloer en zelfs de spiegels – die zijn nu van echt goud, dus niet jatten alsjeblieft!”, lacht hij om dat laatste. Oké, cijfers over wat het oplevert ‘mag ik niet delen’, maar alsnog: “Als je met zoveel nieuwe dingen komt, hoop je natuurlijk dat het veel oplevert.”

Zo open en eerlijk mogelijk, een verademing. En dit keer zonder scheldwoorden om weg te bliepen.