*

Teambazen onder de indruk van vloekende Steiner in Netflix-docu

Sjaak Willems

Sjaak Willems

15 maart 2019 15:53

Teambazen onder de indruk van vloekende Steiner in Netflix-docu
Sutton Images

Niet iedereen in de Formule 1 heeft al de moeite genomen om de Netflix-serie Drive To Survive te kijken maar over één ding zijn de teambazen het eens: de performance van Haas-kopstuk Guenther Steiner heeft indruk gemaakt. 

Ferrari-baas Mattia Binotto heeft nog niets gezien van het tienluik, zo zei hij eerder vandaag bij een persconferentie. “Ik heb het niet gezien, maar als ik het zo hoor begrijp ik wel waarom deze twee aan het uiteinde van de tafel zitten”, zei de Zwitser doelend op Christian Horner (Red Bull) en Cyril Abiteboul (Renault). In de documentaire krijgt de relatie tussen de twee veel aandacht, en zoals we weten was die niet al te best vorig jaar.

“Ik kijk uit naar seizoen twee, misschien krijgen we wel een gevecht te zien. Tussen Cyril en Toto misschien?”, lachte Horner. “Het was een interessant project, het laat een glimp zien van wat er achter de schermen gebeurt bij de Formule 1. Het heeft een nieuwe markt bereikt, vooral in de VS. Dat is belangrijk.”

Lees ook: Netflix-docu Drive to Survive: bijzonder inkijkje in de Formule 1

Het huwelijk tussen Horner en Abiteboul vorig jaar was op zijn zachtst gezegd explosief en eindigde uiteindelijk met een scheiding.

Abiteboul merkt op dat hij al op de serie is aangesproken door mensen waarmee hij normaliter nooit over de racerij praat. “Het heeft zeker een nieuwe doelgroep bereikt, dat is goed. Al vond ik niet alles goed wat ik zag. Er mag van mij wel een disclaimer in, het is een soort van ongescript maar er zit toch ook fictie in.” In de serie krijgt de strijd om de vierde plek tussen Haas en Renault veel aandacht.

Maar waar er tijdens de GP van Amerika in werkelijkheid niet zo heel veel gebeurde, werd het gebracht alsof er een bloedstollende strijd aan de gang was. “Gezien de belangen en de reputatie van het merk, is het belangrijk dat we de werkelijkheid en entertainment niet teveel door elkaar halen.” Mercedes-baas Toto Wolff heeft in het vliegtuig op weg naar Melbourne de tijd genomen voor een paar afleveringen.

‘Steiner is eng!’
“We hebben dus niet meegedaan.  Ik heb er drie gekeken, volgens mij heb ik de belangrijkste, aflevering 4 (over de Red Bull-Renault-scheiding), nog niet gezien. Ik dacht even dat Cyril en Christian zowaar vrienden waren!”, lacht Wolff. “Er zit inderdaad wel wat fictie in, mensen zeggen nu dat Guenther Steiner een prima kerel is dus hij heeft er wel baat bij gehad.”

Met Steiner is meteen ook de ster van de genoemd, het team zette de deuren wagenwijd en dat is gezien de Amerikaanse roots niet zo heel opmerkelijk. Guenther Steiner is volop, en vaak vloekend, (‘We look like a bunch of wankers!’), in beeld. “Het lijkt wel alsof de F1 een groot Tourettes-probleem heeft, de hoeveelheid schuttingtaal in de serie, zeg…”, aldus Christian Horner. “Ik bedoel Guenther! Om de paar woorden, hij is eng!”