Esteban Gutiérrez is van mening dat hij in 2013 en 2014 bij Sauber door omstandigheden tegenviel. De Mexicaan denkt daarbij dat hij er goed aan heeft gedaan door als testrijder naar Ferrari te gaan.

Gutiérrez debuteerde in 2013 bij Sauber en scoorde dat jaar zes punten, terwijl zijn toenmalige teamgenoot Nico Hülkenberg er 51 pakte. In 2014 scoorden Gutiérrez en zijn nieuwe teammakker Adrian Sutil niet, waardoor Sauber voor het eerst in haar bestaan op nul bleef staan.

In gesprek met Motorsport.com geeft Gutiérrez – net als hij eind 2014 deed – aan dat hijzelf een belangrijke stem had in het beëindigen van de relatie met Sauber. Destijds kwam het volgens hem omdat het team en hij er niet uit kwamen, en nu zegt hij ook weer dat het een bewuste keuze was.

“Ik denk dat ik bij Sauber op het verkeerde moment op de verkeerde plek zat”, verklaart de 24-jarige Gutiérrez verder. “In mijn rookie-jaar was ik soms competitief en zat het goed binnen het team, maar het tweede jaar verliep zeer frustrerend.”

Gutiérrez wijst naar de reglementswijziginge voor 2014 als oorzaak voor waarom het niet liep bij de formatie uit Hinwil, die volgens hem een auto had geconstrueerd die simpelweg niet goed genoeg was. “Ik heb me in dat tweede jaar jammer genoeg dan ook niet weten te verbeteren.”

“Van buitenaf zag het er ook niet best uit”, erkent Gutiérrez, voor wie de aangewezigheid van personeel van motorleverancier Ferrari bij Sauber echter een zegen bleek: “Zij kenden de situatie en wisten wat ik binnen het team deed. Daardoor heb ik de kans gekregen naar Ferrari te gaan.”

Als testrijder van Ferrari wordt Gutiérrez nu in verband gebracht met een zitje bij het aan Ferrari gelieerde Haas F1 dat in 2016 op de grid staat. “Er zijn opties, maar ik hou vast aan het plan dat ik na mijn vertrek bij Sauber heb uitgestippeld. Ik heb daar vertrouwen in”, zo houdt hij zich op de vlakte.