Esteban Gutiérrez moet na de kwalificatie van de Duitse Grand Prix over twee weken drie startplaatsen inleveren. De Mexicaan werd door de stewards schuldig bevonden aan de aanrijding met Pastor Maldonado.

Esteban Gutiérrez reed in gevecht met Pastor Maldonado en Jules Bianchi in op de Lotus-coureur die daardoor met vier wielen los kwam van de grond, maar wonderwel door kon rijden. Gutiérrez zelf strandde daarentegen enkele ronden later in de grindbak.

De Mexicaan in kwestie vindt niet dat hem iets te verwijten valt: “Ik probeerde Maldonado te passeren in bocht zestien. Ik zat al naast hem, maar hij liet me niet genoeg ruimte. Ik kon hem niet meer ontwijken.” De stewards van de FIA zijn het oneens met de lezing van Gutiérrez en wijzen hem wel degelijk aan als de belangrijkste veroorzaker van het incident.

Teamgenoot Adrian Sutil leek lange tijd kans te maken op de eerste punten van het seizoen, maar uiteindelijk moest de Duitser zich tevreden stellen met de dertiende plaats. Tevreden is hij echter allerminst: “Ik heb geen bijster spannende race gereden”, sipt de Sauber-coureur. “Het duurde even voordat ik Jules Bianchi gepasseerd was, maar daarna kon ik steeds mijn rondentijden iets blivjen verbeteren.”

“Tijdens mijn stop wisselde ik naar de harde compounds, maar deze kreeg ik amper op temperatuur. Daardoor verloor ik snelheid en kon ik op de baan eigenlijk alleen nog mijn positie verdedigen.”