Of Esteban Gutiérrez óf Jean-Eric Vergne racet in 2016 voor het Haas F1 Team. Dat verklapt teameigenaar Gene Haas in gesprek met het Britse Autosport.

“Eén van onze zitjes is voor een Ferrari-testcoureur”, verkondigt Haas, verwijzend naar Gutiérrez en Vergne, de huidige testrijders van de Scuderia. “Het andere stoeltje is voor een ervaren coureur die momenteel Formule 1 rijdt”, vervolgt Haas, die duidelijk maakt dat hij ‘geen rookie’ wil hebben.

Gutiérrez werd lange tijd als de gedoodverfde favoriet voor een zitje bij Haas gezien. Vanwege zijn Mexicaanse nationaliteit is hij commercieel interessant voor het Amerikaanse team, terwijl hij naar alle waarschijnlijkheid los daarvan ook zijn eigen sponsoren meebrengt. Gutiérrez’ Ferrari-collega Vergne liet recentelijk echter weten dat hij voor zijn eigen gevoel ook een goede kans maakt op een zitje bij Haas.

De nu 24-jarige Gutiérrez reed in 2013 en 2014 38 Grands Prix voor Sauber, waarin hij zes punten scoorde. Vergne kwam van 2012 tot en met 2014 uit voor Toro Rosso. In 58 races voor het opleidingsteam van Red Bull pakte de Fransman in totaal 51 punten.

Na seizoen 2014 kwamen Gutiérrez en Vergne allebei zonder racezitje te zitten en werden ze door Ferrari gestrikt om testwerkzaamheden op zich te nemen. In 2016 zal één van de twee dus weer Grands Prix rijden, als het plan van Haas doorgaat.

Ervaren kracht
Voor het tweede zitje aasde Haas lange tijd op Nico Hülkenberg, maar die tekende in de week voor de Grand Prix van Italië een nieuw contract bij Force India. Lotus-coureur Romain Grosjean lijkt nu hoog op het lijstje van Haas F1 te staan. Grosjean zou ook al in onderhandeling zijn met Haas, maar de Amerikaanse formatie vooral als alternatief zien in het geval de overname van Lotus door Renault spaak loopt.

Volgens Autosport staat ook McLaren-testrijder Kevin Magnussen op de verlanglijst van Haas, al heeft de Deen sinds zijn debuutseizoen 2014 geen Grands Prix meer gereden. In algemene zin geeft Haas aan dat hij ‘hopelijk ergens de komende weken’ een aankondiging kan doen. Verder noemt hij het onderhandelen met coureurs ‘een leerproces’ en bevestigt hij dat hij eerder één coureur een aanbod heeft gedaan, maar dit werd afgewezen.

Foto: Haas (rechts) met teambaas Günther Steiner.