*

Häkkinen: ‘Jonge coureurs lijden onder testverbod’

Daan de Geus

Daan de Geus

3 september 2012 13:48

Häkkinen: ‘Jonge coureurs lijden onder testverbod’
Formule1

Volgens oud-Formule 1-coureur Mika Häkkinen zorgt het testverbod ervoor dat het erg moeilijk is voor jonge coureurs om Formule 1-ervaring op te doen en brengt dat gevaren met zich mee. Häkkinen vindt dan ook dat de Formule 1 nog eens goed over het testverbod moet nadenken.

In gesprek met Pitlane Magazine hekelt Häkkinen, die in 1998 en 1999 beslag legde op de wereldtitel, het testverbod dat sinds 2009 al van kracht is. “Het maakt alles namelijk veel moeilijker voor jonge coureurs en daar moet verandering in komen”, vindt hij.

“Toen ik nog in de Formule 1 reed, werd er heel veel getest. We waren bijna elke week wel op de baan te vinden en dat heeft mij altijd heel erg geholpen om ervaring op te doen en vertrouwd te raken met de auto’s waarin ik racete”, legt de Fin uit.

“Nu is het veel moeilijker voor coureurs om zo vertrouwd te raken achter het stuur van hun bolides en dat is riskant, want het vergroot de kans op ongelukken”, argumenteert Häkkinen, die zijn uitspraken overigens al deed voordat Lotus-coureur Romain Grosjean afgelopen zondag een startcrash veroorzaakte en daarvoor een schorsing opgelegd kreeg.

“Natuurlijk is het zo dat coureurs in geweldige simulators kunnen oefenen, maar dat is toch niet te vergelijken met het besturen van een raceauto in de echte wereld”, stelt de voormalige Lotus- en McLaren-coureur. “Ik heb zelf ook vaak in een simulator plaatsgenomen, maar het virtuele rijden kan gewoon niet tippen aan echt testwerk.”

“Als je niet daadwerkelijk op het circuit test, verlies je het gevoel en de vertrouwdheid met je bolide nu eenmaal”, zo rondt Häkkinen af. “Het testverbod is dus echt iets waar ze in de Formule 1 nog eens goed naar moeten kijken.”

Häkkinens eigen protegé, zijn landgenoot Valtteri Bottas, die hij samen met een aantal anderen begeleidt, is overigens testrijder bij Williams en heeft dit jaar al negen vrije trainingen en vier andere testdagen mogen afwerken. Häkkinens visie op testen en ervaring opdoen komt in die constructie dus ook duidelijk naar voren.

Lees meer over

Häkkinen

Gerelateerd