Inmiddels is de zomerstop in de Formule 1 in volle gang, wat betekent dat we de statistieken van het afgelopen halfjaar rustig op een rijtje hebben gezet en voor jullie daar een balans uit op hebben gemaakt. Vandaag aan de beurt: de ‘Driver of the Day’-awards

De ‘Driver of the Day’-award is in 2016 in het leven geroepen om de beste coureur van de race op zondag bij elke Grand Prix in het zonnetje te zetten. Dit wordt voor een groot deel beslist door de fans, die meteen na elke race kunnen stemmen. Elke maandag na een Grand Prix worden de stemmen geteld en de winnaar bekend gemaakt.

Haryanto
Rio Haryanto is een reden waarom het voor een groot deel door de fans bepaald wordt, aangezien de Indonesiër bij de eerste race in Melbourne de meeste stemmen had gekregen. Haryanto kwam in de zeventiende ronde tot stilstand, nadat hij vrijwel heel de race achteraan rondreed. Veel Indonesische fans hadden op hem gestemd, waardoor de FOM uiteindelijk Romain Grosjean, de nummer twee, als ‘Driver of the Day’ benoemde.

www.sutton-images.com Rio Haryanto (IDN) Manor Racing in parc ferme at Formula One World Championship, Rd12, German Grand Prix, Race, Hockenheim, Germany, Sunday 31 July 2016.

Geen ‘Driver of the Day’-titel voor Rio Haryanto. Foto: Suttom Images.

Perfect debuut en een zeer goed presterende Mexicaan
Romain Grosjean werd niet alleen in Australië, maar ook in Bahrein benoemd tot de beste coureur van de dag. Zijn zesde plaats, met de debuterende Haas, voelde ”als iets wat niet overtroffen kon worden”. Maar dat kon wel. In Bahrein eindigt de Fransman als vijfde, iets wat hem – momenteel – een gedeelde tweede plaats heeft opgeleverd in het klassement.

Die plaats deelt Grosjean met de Mexicaan Sergio Pérez, die met de Force India naar het podium mocht in zowel Monaco als Bakoe. En dat terwijl zijn teamgenoot Nico Hulkenberg nog zijn eerste podium in zijn Formule 1-carrière moet scoren.

Verstappen op ramkoers
Max Verstappen is momenteel leider in het klassement met vier ‘Driver of the Day’-titels. Hij mag zich met kop en schouder – tot zover – de beste noemen. Alle titels zijn behaald na zijn komst bij Red Bull Racing begin mei, waar hij in zijn debuutrace meteen een overwinning pakte en zijn eerste award pakte. Vervolgens verdedigde hij zijn vierde plaats zeer knap tegen Nico Rosberg in Canada, iets wat opnieuw gebeurde in de laatste rondes in Oostenrijk tegen Kimi Räikkönen. Daarnaast was een knappe tweede plaats in Engeland, met een stijlvolle inhaalactie op Rosberg buitenom in Becketts, genoeg voor de vierde titel.

www.sutton-images.com Max Verstappen (NED) Red Bull Racing at Formula One World Championship, Rd12, German Grand Prix, Qualifying, Hockenheim, Germany, Saturday 30 July 2016.

Staat Max Verstappen ook over negen races nog bovenaan? Foto: Sutton Images.

Andere kanshebbers
Uiteraard kan iedereen nog ‘Driver of the Year’ van 2016 nog worden, maar vier coureurs (buiten Verstappen, Grosjean en Perez) hebben een streepje voor doordat ze al één titel op hun naam hebben staan. Daniil Kvyat reed in China, na een gewaagde (en volgens Vettel controversiële)  inhaalpoging bij de start, naar een mooi podium toe, terwijl Magnussen in Rusland een nette zevende plaats neerzette met zijn Renault. De laatste twee races gingen de awards naar Kimi Räikkönen, die een knappe inhaalrace reed in Hongarije, en Daniel Ricciardo die zijn derde podium van het jaar behaalde in Duitsland.