*

Hamilton blij met kilometers op donderdag en positief over W09

Daan de Geus

Daan de Geus

2 maart 2018 10:02

Hamilton blij met kilometers op donderdag en positief over W09
Sutton Images

Lewis Hamilton is tevreden met hoe hij de eerste testweek in Barcelona heeft afgesloten. Niet zozeer omdat hij de snelste tijd reed, maar omdat hij de Mercedes W09 beter heeft leren kennen.

Eerder in de week had Hamilton daar niet heel veel gelegenheid voor. Op maandag, de openingsdag, moest hij de W09 met teamgenoot Valtteri Bottas delen, maar door regen kwam Hamilton in de middag maar tot 25 rondjes. Dinsdag kozen Mercedes en Hamilton ervoor de Brit ’s middags aan de kant te houden, zodat het geen tijd zou verliezen met een rijderswissel. Door sneeuwval reed Mercedes woensdag – toen er sowieso weinig werd gereden – niet, dus Hamilton had donderdag wat in te halen.

Hamilton kwam in totaal tot 94 ronden.

’s ochtends was Bottas wederom aan de beurt, maar ’s middags stapte Hamilton in en reed 69 ronden, wat zijn totaal voor de eerste week op 94 brengt. Dat staat in schril contrast met vorig jaar, toen hij in de eerste testweek 234 ronden aflegde, of zijn 343 uit 2016. Gezien de omstandigheden vindt hij het echter geen verkeerd aantal. “Ik ben erg happy dat ik donderdag nog aardig wat heb kunnen rijden”, zegt Hamilton dan ook. “Het was eigenlijk de eerste keer dat ik echt wat heb kunnen leren over deze auto en de karakteristieken daarvan.”

Mercedes’ W09 voelt volgens Hamilton ‘als de grote zus’ van de W08 van vorig jaar, die veelal als diva werd omschreven. Hamilton vergelijkt het leren kennen van elke nieuwe auto in het algemeen met ‘het kraken van een code’. “Je moet uitvogelen welke rijtechnieken je moet hanteren om er het meeste uit te halen.” Hamilton erkent dat er, vanzelfsprekend, nog meer te leren valt en dingen te verbeteren zijn. “Maar mijn algehele indruk is positief. Ik verheug me er zeer op volgende week weer in de auto te stappen en er meer over te leren.”

Bottas
Teamgenoot Bottas was donderdag vooral in de regen onderweg en geeft toe dat hij deze week sowieso graag meer onder droge omstandigheden had gereden. “Al denk ik dat we er alsnog het beste van hebben gemaakt.” De Fin reed verspreid over drie dagen 212 ronden, waarmee hij derde staat qua afgelegde ronden. Over de hele week gezien was zijn snelste tijd genoeg voor een vierde plek op de tijdenlijst, die door Hamilton wordt aangevoerd.

Bottas was op drie van de vier testdagen onderweg en reed 212 ronden.