Hoewel de contractverlenging van Lewis Hamilton bij Mercedes vandaag pas werd bevestigd, was de deal al tijden in kannen en kruiken volgens de regerend kampioen. “Ik heb geen moment iets anders overwogen.”

Op de details van zijn nieuwe contract wil Hamilton niet al te diep ingaan. Zo ontwijkt hij de vraag of hij nu een van zijn Formule 1-auto’s mag houden. “Hoe weet je dat ik er niet al één heb? En waar moet ik hem überhaupt laten? Ik heb niet eens genoeg ruimte om mijn eigen auto’s te stallen en ik heb geen plannen voor een museum. Bij Mercedes staan ze prima, dan kun je ook mooi de evolutie en progressie van het team zien.”

Hamilton zegt wel dat hij heeft genoten van de totstandkoming van de overeenkomst, wat hij als ‘een interessant traject’ omschrijft. Rond de Grand Prix van Monaco was alles rond, op wat puntjes op de i na. Hoewel Hamilton zich nooit zorgen heeft gemaakt dat ze er uit zouden komen en het ook niets aan zijn houding voor de rest van het seizoen verandert, erkent hij wel dat de aankondiging mogelijk wat onrust binnen het team wegneemt. “Er wordt toch over gesproken in de kantine”, verklaart hij. “Nu kan alle focus en energie gestoken blijven worden in de titelstrijd.”

Voor Hamilton was het altijd duidelijk dat zijn toekomst bij Mercedes lag. “Het is geweldig om deel uit te maken van zo’n iconisch merk. Ik ben al sinds mijn dertiende aan Mercedes verbonden, toen ik thuis kwam van school en een telefoontje kreeg van Ron Dennis en hij zei dat McLaren-Mercedes me wilde ondersteunen.”

Wederzijds vertrouwen
In 2013 maakte Hamilton een grote – en even verrassende als succesvolle – overstap van McLaren naar het fabrieksteam van Mercedes. Daar bouwde hij een nieuwe, waardevolle band op met teambaas Toto Wolff. “We hebben onze ups en downs, zoals in elke goede relatie. Ik waardeer zijn geduld. Dat hij me zo veel tijd gunde om deze deal af te ronden, onderstreept ons wederzijdse vertrouwen.”

“Eén van de twee heeft me benaderd”, antwoordt Hamilton wanneer hem wordt gevraagd of er contact is gelegd door Ferrari of Red Bull, maar hij laat zich niet ontfutselen welke van de twee. “Maar ik had geen interesse. Ik heb ook altijd aangegeven dat ik niet verder keek dan Mercedes en ik vertrouwde er ook op dat Mercedes niet met andere coureurs in gesprek ging, ook al hebben die ongetwijfeld aangeklopt.”

Dat hij voor twee jaar heeft bijgetekend, noemt Hamilton ‘een strategische keuze’. “Er zijn veranderingen op komst in de Formule 1 en ik wil mezelf niet in een hoek zetten. Het lijkt me niet zinvol om me vast te leggen tot in het ongewisse.” Hij sluit niet uit dat hij nog eens zal bijtekenen. “Ik had niet verwacht dat ik zo opgewonden zou zijn over deze deal. Er zijn nog genoeg mooie redenen om in de Formule 1 te blijven. Maar misschien denk ik daar over twee jaar anders over.”