0.051 seconde. Dat is hoeveel marge polesitter Lewis Hamilton op nummer twee Sebastian Vettel heeft. Hamiltons Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas is derde.

Vettel zit zo dus in een Mercedes-sandwich, waarbij de Mercedes-coureurs er diep voor moesten gaan om Vettel en zijn Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen voor te blijven. Hamilton deelde de beslissende slag daarbij al in zijn eerste run in Q3 uit. “Dat was een heel goed rondje, de vliegende ronde in run twee was maar zo-zo”, erkent hij.

Hamilton verbeterde zijn eerder gezette tijd ook niet meer, maar het was dus genoeg. Hij is daarbij dankbaar voor alle fans die ook voor hem in Spanje op de tribune zitten: “Dat geeft altijd een flinke boost. Ik kon iedereen horen juichen, dus bedankt daarvoor.”

Bottas
In de andere Mercedes W08 zat Bottas twee tienden achter Hamilton en 0.173 seconde achter Vettel. De Fin moest de strijd echter in met een oudere specificatie Mercedes-motor dan Hamilton, nadat er vrijdag op het eind van de dag problemen met zijn V6 waren.
“Het is geen groot verschil, maar hij is niet zo goed als de nieuwe motor. Het is hoe dan ook zoals het is en het was ook niet mijn beste rondje”, erkent Bottas, die er ook niet te zwaar aan tilt. Dat komt misschien ook omdat derde volgens hem alsnog prima is. “Van de tweede startrij beginnen, is alsnog een goede uitgangspositie.” Bottas kan het weten, want twee weken geleden, in Sotsji, begon hij ook als derde, en toen won hij de race.

Waar Hamilton zijn pole dankt aan zijn goede eerste Q3-rondje, daar spreekt Bottas een woord van dank uit aan zijn monteurs. “Voor de snelle motorwissel. Het was flink werken om mijn auto in de derde vrije training weer de baan op te krijgen, dus bedankt.”