Het was één van de spannendste rondjes van het jaar voor Lewis Hamilton, maar waarschijnlijk ook één van z’n beste rondjes: de Brit pakte aan het eind van Q3 zo de poleposition nog af van zijn teamgenoot Valtteri Bottas.

Na de eerste reeks runs in Q3, toen de rode vlag uit werd gehangen voor de crash van Red Bulls Daniel Ricciardo, stond Bottas nog eerste. De Fin had een 1:41.274 achter zijn naam staan, Hamilton een 1:41.428, nadat Hamilton naar eigen zeggen een foutje had gemaakt in de laatste bocht.

“Ik had de rondetijd er dus sowieso al in zitten, als het niet voor die fout was geweest.” Hamilton kreeg met de nodig druk erop – want er stond nog maar 3 minuut 33 op de klok na de rode vlag – een tweede kans, en die pakte hij met beide handen aan. Hij dook als enige onder de 1:41, met een 1:40.593.

“Het was één van de spannendste rondjes van het jaar, met veel druk erop”, erkent hij. “Het was alles of niets. Ik wist niet of de temperatuur in de banden zat, nadat we maar een enkel rondje had om op te warmen, maar het werd beter en beter.”

“Ik hoopte dat het genoeg was, wat gelukkig zo bleek te zijn”, geniet Hamilton na. “Het is geweldig zo pole te pakken. Zo hoort kwalificeren ook te zijn”, jubelt Hamilton, die zijn team Mercedes bedankt voor al het goede werk. “Er wacht ons nog een lange, zware race, maar dit is de beste uitgangspositie.”

Bottas moest het met P2 doen in de kwalificatie.

Bottas
De op één na beste uitgangspositie is voor Bottas, op de tweede plek. Hij is wat minder happy dan Hamilton. “Teleurstellend”, noemt hij de uitslag. “Ik ging voor pole, maar mijn laatste rondje was niet perfect, ik had moeite met de temperatuur van de linker voorband.”

“Lewis reed verder een goed rondje, ik niet”, geeft de Fin, die in Q3 vier tienden langzamer was, ruiterlijk toe. “Het is jammer, maar tweede is alsnog niet slecht”, kan hij het ook wel weer relativeren.