“Veelbelovend.” Zo omschrijft Lewis Hamilton zijn vrijdag in Spa. Teamgenoot Valtteri Bottas is minder positief en rept over een lastige dag.

Vreemd is dat niet, zo bevestigt een blik op de tijdenlijsten. In de eerste training was Hamilton tweede, maar net achter Ferrari’s Kimi Räikkönen, en in de tweede sessie was hij de snelste man op de baan. Bottas moest het met een zesde plek doen in VT1, waarna hij derde was in de tweede training.

“Dit voelde als één van onze beste vrijdagen van het jaar”, laat Hamilton enthousiast optekenen. “Gelijk toen ik de auto uit de garage stuurde, voelde ie al goed aan. Daarna hebben we van de eerste op de tweede training wat goede stappen gezet qua set-up, dus het was een hoopgevend begin.”

Bottas had het goede gevoel nog niet helemaal op de vrijdag in Spa.

Dat is goed nieuws, want volgens Hamilton ligt het vooraan het veld zeker qua race pace dicht bij elkaar. Bottas houdt het er maar bij dat het goed was om “in elk geval een aantal rondjes” te doen als onderdeel van een racesimulatie, voordat deze werd onderbroken door de regen.

Voor Bottas was de eerste training in zekere zin ook al een onderbroken sessie, met een schuiver bij Fagnes die enige reparatiewerkzaamheden vereiste. Hij omschrijft zijn vrijdag als tricky: “We hadden moeite met het afstellen van de auto en ik voelde me in het begin ook niet goed in de auto.”

“Op het eind werd het wel beter, dus we hebben grote stappen gezet. De performance van de auto is over het algemeen ook gewoon goed, ook al zit er zeker nog rek in en is er nog meer uit te halen”, aldus Bottas.