Valtteri Bottas reed geen perfecte ronde, maar het was alsnog goed genoeg voor pole. Zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton was derde, wat door zijn gridstraf starten vanaf de achtste plek betekent.

Hamilton heeft die gridstraf gekregen vanwege een versnellingsbakwissel. Aangezien hij daardoor in het beste geval naar een start vanaf P6 keek, wat uiteindelijk dus P8 is geworden, koos hij ervoor een setje supersofts te kiezen als startset voor de race, terwijl de mannen om hem heen op ultrasofts staan. “De supersofts zijn wat langzamer, maar hopelijk gaan ze langer mee”, zegt Hamilton.

Hamilton start zondag als achtste door zijn gridstraf.

“Ik ga er zondag alles aan doen om naar voren te komen in de race. Ik wil er graag een één-tweetje van maken met Valtteri”, vervolgt Hamilton, die in het midden laat op welke positie hij mikt. Teamgenoot Bottas is daar na het binnenhalen van zijn tweede poleposition ooit duidelijk over: “Mijn doel is nu natuurlijk niets minder dan de zege.”

“Ik verwacht echter ook een goede race van Lewis. Hij zal zeker naar voren komen. Ik ben erg benieuwd”, vertelt de Fin, die zijn beslissende kwalificatierondje als volgt omschrijft: “Niet perfect, maar goed genoeg.

Een 1:04.251 bracht Bottas pole op de Red Bull Ring.

Ik heb wel erg genoten vandaag. De auto werd beter en beter en baan gaf steeds meer grip. Het was een leuke kwalificatie.”

Bottas kan ook op een complimentje rekenen van Hamilton (“hij heeft goed gereden”) die erkent dat hijzelf graag sneller was geweest. “Natuurlijk, ik had mijn rondje graag nog verbeterd, maar het is zoals het is”, zegt de Brit, doelend op de omstandigheden, met aan het eind van Q3 een gele vlag-situatie die ervoor zorgde dat hij zijn laatste rondje moest afbreken.