Lewis Hamilton benadrukt dat hij de strijd om het wereldkampioenschap nog niet heeft gestaakt, maar beseft ook dat hij het niet meer in eigen hand heeft. “Het enige wat ik kan doen is dit seizoen beëindigen, wetende dat ik alles met hart en ziel heb gedaan”, aldus Hamilton.

De Engelsman heeft een tweetal zware maanden achter de rug. Na een slechte start van het seizoen vocht hij zich volledig terug in het kampioenschap, en wist hij zelfs de leiding over te nemen van zijn teamgenoot en concurrent, Nico Rosberg. Sinds de zomerstop zijn de rollen echter weer omgedraaid, en lijkt het kampioenschap ver weg.

“Ik heb geprobeerd een positieve mentaliteit te houden”, aldus Hamilton in gesprek met Motorsport.com. “Het ging goed op Spa-Francorchamps. In Monza was ik de snelste gedurende het hele weekend, maar ik had geen goede start, wat beslissend was. Singapore was overduidelijk niet goed. Maleisië was fantastisch, totdat het fout ging.”

Hamilton laat zich niet demotiveren door de teleurstellende resultaten. “Ik heb nog steeds een positieve gedachtegang. Ik moet wel. Er zijn nog steeds punten te behalen, alles is nog mogelijk. Het moment waarop je opgeeft is het moment waarop je verdoemd bent. Ik heb in mijn hele leven nog nooit opgegeven, dus ik ben niet van plan dat nu te doen.”

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten reed Hamilton weer als vanouds, zoals men hem vaak heeft zien doen in zijn afgelopen twee kampioensjaren. Het was zijn eerste overwinning sinds de Grand Prix van Duitsland aan het einde van juli, de laatste race voor de zomerstop. De overwinning in de Verenigde Staten van afgelopen zondag is zijn vijftigste overwinning in de Formule 1, en kwam volgens Hamilton niet zomaar uit de lucht vallen.

“Dit is niet mijn vijftigste overwinning door geluk te hebben. Het bevat heel veel hard werk en toewijding van vele mensen, maar komt ook door zelf koel te blijven en het doen van mijn huiswerk”, verklaart Hamilton. “Ik voel me fantastisch door het werk dat we dit weekend gezamenlijk hebben verricht, en ik hoop dat we dat voort kunnen zetten.”

www.sutton-images.com Lewis Hamilton (GBR) Mercedes-Benz F1 W07 Hybrid crosses the line to win the race at Formula One World Championship, Rd18, United States Grand Prix, Race, Circuit of the Americas, Austin, Texas, USA, Sunday 23 October 2016.

Lewis Hamilton kwam in Austin eindelijk weer eens als eerste over de streep. © Sutton Images

Achterstand
Met nog drie races te gaan heeft Hamilton een achterstand van 26 punten op Nico Rosberg. Als Hamilton in Mexico één of minder punten scoort en Rosberg wint de race, is het kampioenschap beslist in het voordeel van Rosberg. Uit de geschiedenis van de Formule 1 blijkt echter dat het kwartje soms onverwachts de andere kant op kan vallen in de strijd om het wereldkampioenschap. Hamilton wil zich daar echter niet aan vasthouden.

“Om eerlijk te zijn, probeer ik het niet te vergelijken met andere tijden”, aldus Hamilton. “De geschiedenis heeft aangetoond dat er vele ups en down en veranderingen zijn geweest. Er zijn tijden geweest waarop het overduidelijk beslist was, en tijden waarop alles alsnog werd omgekeerd. Daarom moet ik mijn hoofd in de lucht houden en proberen om te blijven doen wat ik dit weekend heb gedaan. Ik geloof dat ik dat kan.”

“Ik heb geen controle over wat er staat te gebeuren. Het staat al vast wat er is gebeurd in het verleden. Het enige wat ik kan doen is dit seizoen beëindigen, wetende dat ik alles met hart en ziel heb gedaan.”