Drie jaar geleden hielp een botsing in Barcelona tussen Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg de Nederlander Max Verstappen aan de zege. Hamilton en Rosberg stonden vochten destijds samen om de titel; een situatie die zich lijkt te herhalen met Hamilton en zijn nieuwe teamgenoot Valtteri Bottas. Maar een herhaling van zo’n botsing? Reken daar maar niet op, zegt Hamilton.

De reden ervoor is simpel, zo kaart hij aan. Waar Hamilton en Rosberg elkaar naar het leven stonden, met de botsing een soort culminatie van een rivaliteit die al speelde sinds hun tienerjaren en hun strijd die Mercedes welhaast verscheurde, daar is de relatie tussen Hamilton en Bottas goed. “Alles zit goed binnen het team en het respect is er nog”, doelt Hamilton op hoe dat wederzijds is tussen Bottas en hemzelf.

Lees ook: Een nieuwe Bottas? ‘Ik zag juist de Bottas van voor de F1 terug’, zegt Wolff

De gecrashte auto’s van Hamilton en Rosberg na de botsing in Barcelona in 2016. Foto: Motorsport Images.

Mercedes-teambaas Toto Wolff merkte onlangs nog op dat het niet uit te sluiten valt dat de relatie tussen Hamilton en Bottas ook een randje krijgt, nu Bottas Hamilton serieus partij biedt. “We moeten ervoor waken dat we niet weer in een situatie als met Hamilton en Rosberg terechtkomen”, stelde hij, maar Hamilton is daar niet bang voor: “We kwamen toen in die situatie omdat één persoon”, zo doelt Hamilton op Rosberg, “ervoor koos om zo’n situatie te creëren.”

“De situatie van nu is echter compleet anders”, benadrukt Hamilton. Ook hij sluit niet uit dat er spanning kan ontstaan in zijn relatie met Bottas, maar: “Je hoeft echt geen herhaling van het verleden te verwachten.”

Lees ook: Vettel vindt dominantie van ‘fenomenaal’ Mercedes maar saai

De botsing in Barcelona in 2016. Foto: Motorsport Images.

“Als het zo doorgaat als nu, zullen we geen problemen hebben”, vervolgt de vijfvoudig wereldkampioen, die zijn duel met Bottas in de openingsronde in Bakoe aanhaalt als voorbeeld. Na de race stelde Hamilton dat hij daarin ‘te lief’ was geweest voor zijn Mercedes-collega. Hij heeft zich voorgenomen dat voortaan niet meer te zijn. “Maar er zal echt geen sprake van zijn dat we dan contact maken met elkaar.”

“Uiteindelijk zijn we er namelijk allebei om ervoor te zorgen dat het team zo goed mogelijk scoort, en ik ben een teamspeler. Dat moeten we ook allebei zijn; we zijn hier niet voor onszelf, maar voor het team. Dat moeten we onthouden.”

Lees ook: Wolff: ‘Ik weet ook niet wat beter is, een nummer één of twee coureurs die elkaar opjutten’