“Een droom van een ronde.” Anders kan Lewis Hamilton zijn ultieme rondgang over het circuit van Spa waarmee hij de poleposition pakte en het pole-record van Michael Schumacher evenaarde niet omschrijven.

Hamilton deed bij zijn laatste poging in Q3 1:42.553 over de 7004 meter die het circuit van Spa meet, waarmee hij 0.242 seconde los was van titelrivaal Sebastian Vettel en dus op het recordaantal van 68 polepositions kwam. “Zo’n rondje rijden op dit circuit, wat één van mijn favorieten is, is als een droom”, geniet Hamilton na.

De mooie woorden die Ross Brawn namens de Schumacher-familie met Hamilton deelt (“Gefeliciteerd! records zijn er om te breken, zei Michael altijd.”) raken Hamilton nu hij het pole-record deelt met de beroemde Duitser. “Het is een eer op gelijke hoogte met hem te staan. Hij zal altijd een grootheid blijven. Ik heb veel waardering voor Michael. Ik denk veel aan ‘m en bid voor hem.”

Hamilton spreekt verder woorden van dank uit richting zijn team, Mercedes, terwijl hij dat ook doet richting de fans: “Er zijn hier veel enthousiaste Britten en Nederlanders, wat super is.” Over wat zondag mogelijk is, laat hij zich niet echt uit, maar de drievoudig wereldkampioen weet dat hem een pittige tweede seizoenshelft wacht. “Ik voel me echter fit en dit was de perfecte start van het weekend.”

Bottas heeft vooralsnog een wat lastig weekend op Spa.

Bottas
Voor teamgenoot Valtteri Bottas verloopt het weekend, na ook al een tricky vrijdag, nog niet perfect. Hij was derde in de kwalificatie, op ruim een halve seconde van Hamilton. “Het zou top geweest zijn hier de hele eerste rij te claimen voor het team, al is derde alsnog niet slecht. Ik wilde natuurlijk de pole, maar Lewis is hier al het hele weekend perfect, terwijl ik er hier nog wat moeite mee heb.”

“Hoe dat komt, weten we niet, maar het lukt me gewoon niet dicht in de buurt te komen. We moeten dus achterhalen hoe dat komt. Hopelijk kunnen we dan zondag alsnog vooraan meedoen.” Over het doel voor zondag kan hij kort zijn: “Ik wil winnen. Ik heb dit jaar mijn eerste twee races gewonnen en dat smaakt naar meer.”