Het maakt Lewis Hamilton niet uit wie zijn nieuwe teamgenoot wordt, zolang de energie en sfeer er niet op achteruitgaan vergeleken met toen Nico Rosberg voor Mercedes reed.

“Het is zeker belangrijk wie in de andere auto zit”, vertelt Hamilton aan het Britse Channel 4. “Het is namelijk belangrijk voor de moraal binnen het team. We hebben bij andere renstallen immers wel gezien dat twee aartsrivalen als teamgenoten een vernietigend effect op een team kunnen hebben.”

Hamilton benadrukt daarbij dat zich bij Mercedes in zijn jaren samen met Rosberg ‘interessante voorvallen’ hebben voorgedaan. “Maar we zijn er altijd doorheen gekomen. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we er op dit vlak niet op achteruit gaan.”

Volgens Hamilton moet Mercedes er aan denken dat zijn nieuwe teamgenoot en hij voor een dynamiek en ‘energie’ in het team zorgen die ‘gelijk, zo niet beter’ is dan die met Rosberg en hemzelf. “Ik heb ook wel eens erg lastige situaties en verdeeldheid binnen een team meegemaakt, dat zou ik sterk afraden.”

Hamilton durft het ook prima tegen Vettel op te nemen.

Hamilton herhaalt daarbij dat hij het tegen iedere coureur wil opnemen en de beslissing aan Mercedes is. “Of het nou Fernando is, of Sebastian, of wie dan ook, ik ben er klaar voor. Ik heb in mijn eerste seizoen tegen Fernando geracet en heb hem verslagen, dus daar maak ik me geen zorgen om.”

“Er is niemand tegen wie ik niet zou willen rijden, maar wat betreft wat het beste voor het team is, is niet iedereen misschien een even slimme keuze”, zegt de drievoudig wereldkampioen.

Conform zijn contract moet Hamilton door Mercedes geïnformeerd worden zodra de keuze tot ‘vier, vijf coureurs is teruggebracht’, vertelt hij. “Dan spreken we erover, maar ik heb geen stem in wie het wordt.”

Mercedes heeft eerder deze week aangegeven de vervanger van Rosberg pas in 2017 bekend te maken. Op z’n vroegst zal dat op 3 januari gebeuren, zo heeft het kampioenschapsteam verklaard.

Bottas lijkt de belangrijkste gegadigde om Hamiltons teamgenoot te worden.