Nog één keer over die teamorders bij Mercedes, het is ook in Suzuka nog een hot topic in het Formule 1-paddock. En het zou zomaar weer kunnen gebeuren, stellen coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas vandaag. “Al ga ik niet het weekend in met het idee dat Valtteri voor mij werkt”, zegt kampioenschapsleider Hamilton vandaag.

De Mercedes-coureurs ruilden in de slotfase van de race in Sotsji van positie. Het resultaat: een Mercedes 1-2 en Hamilton bouwde zijn voorsprong op Sebastian Vettel met vijf races te gaan uit naar 50 punten. “Ik heb er nog steeds een dubbel gevoel bij maar we moeten ook verder nu. Het is gebeurd”, zegt Hamilton die verbaasd is dat Ferrari dezelfde tactiek niet vaker heeft toegepast dit seizoen.

Lees ook: Voorbeschouwing: GP van Japan

“Er zijn situaties geweest dat Valtteri niet vooraan meereed. Dan zat er een Ferrari voor me en achter me. Zij werkten samen door één van de twee te laten stoppen zodat ik zelf ook naar binnen moest”, aldus Hamilton. “Dus op sommige momenten werken ze als een team maar op cruciale momenten zoals in Monza doen ze dat niet. Dat vind ik verrassend. Vroeger deden ze dat wel dus waarom ze dat veranderd hebben, weet ik niet. Het is niet mijn probleem.”

www.sutton-images.com

De communicatielijn vanuit Mercedes deze week is die van het teambelang, iets dat Bottas vandaag ook nog maar eens benadrukte. Duidelijk is dat het tijd wordt dat de heren coureurs weer de baan opgaan.

“Het wordt een intens weekend”, voorspelt Hamilton die nog geen verklaring heeft voor het grote verschil met Ferrari vorige week. “Het is moeilijk te zeggen in hoeverre wij ons hebben verbeterd of dat Ferrari stilstaat of zelfs achteruit is gegaan. We hebben updates gehad in Spa, een kleine update in Monza en nog één voor de laatste race.”

“We leren de auto steeds beter begrijpen. De motorperformance is beter, de efficiëntie is beter en de stabiliteit is ook beter. Dit is de tijd van het jaar dat de auto op zijn best is, ik kan niet wachten tot we gaan rijden. We zullen sneller dan ooit tevoren over Suzuka rijden. De eerste sector wordt insane!”

Lees ook: Vettel: ‘Hopelijk ligt Suzuka ons wat beter dan het Sochi Autodrom’

‘Nog nooit reed ik zo goed’
Hamilton is naar eigen zeggen bezig aan zijn sterkste seizoen uit zijn carrière. De Ferrari wordt door velen in het paddock gezien als de sterkste auto, ook al probeert Vettel dat beeld te nuanceren, toch is het Hamilton die de leiding in het kampioenschap stevig handen heeft. “De races zijn dit jaar mijn sterkste punt. Voorheen was ik misschien wat sterker in de kwalificatie, nu is het vaker andersom”, zegt Hamilton in een exclusief interview dat volgende week in Formule 1 verschijnt

We vroegen de Brit ook naar zijn bijna foutloze jaargang, daar waar Vettel nog wel eens steken laat vallen. “Iedereen maakt fouten, elke race. Er is geen race waarin je geen enkele fout maakt want je zit altijd op de grens. Je wilt op 100 procent zitten niet op 99 of 101 want dan maak je fouten. Het is een beetje als koorddansen.”