Het was behoorlijk zweten voor Lewis Hamiton, maar met de zege uiteindelijk op zak, was de Grand Prix van Spanje volgens hem een race zoals een echte race hoort te zijn.

“Ik geloof dat ik wel twee kilo ben kwijtgeraakt”, zegt de Mercedes-coureur, die tijdens de race geregeld puffend en steunend over de radio te horen was. Omdat het fysiek zwaar was, maar ook omdat de spanning er flink op stond in het gevecht met Ferrari’s Sebastian Vettel.

“Het was flink werken om Sebastian bij te houden, maar het is een voorrecht om met zo’n goede coureur te mogen vechten.” Behalve dat Mercedes en Ferrari dat met verschillende pitstop-strategieën deden, ging het ook op de baan hard tegen hard.

Eerst toen Vettel, direct na het verlaten van de pits na zijn laatste stop, in bocht één, op gelijke hoogte met Hamilton naar buiten kwam. De Duitser verdedigde zijn plek met hand en tand en er was zelfs licht contact toen Hamilton het buitenom in bocht één probeerde, maar net buiten de baan kwam.

Een paar ronden later klaarde Hamilton de klus alsnog, met een DRS-aanloop op het rechte stuk en daarna met succes buitenom in bocht één. “Sebastian was enorm snel vandaag. Het was heel close, in de race en ook in de duels, maar zo hoort racen te zijn.”

“Ik had wel het gevoel dat ik bij die eerste actie weinig ruimte kreeg, maar nogmaals, zo hoort het in de racerij. Ik zou er niks aan willen veranderen.” Waar Hamilton ook niets aan zou veranderen, is Mercedes’ team van rekenmeesters en zijn pitcrew. “Het team heeft geweldig werk gedaan met de strategie. Ik ben ze heel dankbaar.”

Ook Bottas knokte nog even met Vettel.

Bottas
Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas was twee weken geleden in Sotsji nog de gevierde man, maar was in Barcelona betrokken bij een start-incident met Kimi Räikkönen en Max Verstappen. Daarna lag hij nog wel op koers voor P3, maar haalde hij de finish niet vanwege een motorisch probleem.

“Ik zat in de eerste bocht aan de binnenkant. Het zat allemaal erg dicht bij elkaar. Ik probeerde mijn plek gewoon vast te houden, bleef aan de binnenkant en probeerde nog een botsing te voorkomen, maar helaas lukte dat niet”, verhaalt hij.

“Het is jammer dat ik Kimi raakte”, zegt hij over de Ferrari-coureur die als gevolg daarvan tegen Verstappen aan kwam, wat einde race voor die twee coureurs betekende. “Het was maar heel zacht contact en hoe dan ook geen opzet.”

De start was dus niet ideaal, net zoals de rest van het weekend lastig was voor Bottas. “We moesten van vrijdag op zaterdag teruggrijpen naar een oudere motor, die vervolgens stuk ging in de race. Dat is natuurlijk teleurstellend”, vertelt de Fin, die zo een zeker lijkende derde plek in rook zag opgaan.