Williams-topman Patrick Head – die de renstal aan het eind van het jaar zal verlaten en voor de Hybride afdeling van het bedrijf gaat werken – denkt dat privateers best een toekomst hebben in de Formule 1, al is het volgens hem wel essentieel dat ze relatief succesvol zijn.

 

In interview met GP Week laat Head weten dat er in zijn ogen nog wel een toekomst in de Formule 1 is voor privé-teams, maar dat succes een vereiste is voor deze formaties zonder grote financiers of fabriekssteun: “Privateers hebben wel een toekomst in de Formule 1, maar dan moeten ze het beter doen dan wij het afgelopen seizoen hebben gedaan”, stelt Head.

 

“Op zich is dat natuurlijk problematisch, want het businessmodel van Williams als privé-team is zonder succes dus niet in stand te houden”, zo geeft Head aan.

 

“Williams zal dus absoluut beter moeten gaan presteren”, waarschuwt de Engelsman, die geen reden ziet waarom dat niet zou lukken: “Het belangrijkste is dat het team talentvolle technische mensen weet te vinden die niet bang zijn om buiten de geijkte paden te denken een vernieuwende dingen te proberen.”

 

“De faciliteiten waar Williams over beschikt, zijn namelijk gewoon goed. Ik zeg niet dat alles net zo hightech is als bij bijvoorbeeld McLaren, maar de middelen die voorhanden zijn, moeten het team in staat stellen competitief te zijn.”

 

“Volgend jaar hebben we bovendien de beschikking over Renault-motoren, en ik ben er zeker van dat we dezelfde motor zullen krijgen als kampioenschapsteam Red Bull. Wat dat betreft is er geen excuus voor Williams om niet vooraan mee te doen, behalve dat de nieuwe mensen die dit jaar bij het team gekomen zijn waarschijnlijk een paar jaar nodig hebben om Williams vanuit de huidige positie weer naar voren te brengen.”

 

“Ik heb echter veel vertrouwen in alle nieuwe aanwinsten”, vervolgt Head, die nog altijd aandeelhouder in het team is. “Het zijn echt topmensen en ik weet zeker dat ze het aankunnen.”

 

Wat het budget en de financiele huishouding betreft, is Williams volgens Head echter nog niet klaar voor 2012. “Ik weet zeker dat het goed komt, maar er is op dat gebied nog wel wat werk te doen”, erkent hij.