Volgens oud-wereldkampioen Damon Hill is de Formule 1 veel veranderd ten opzichte van de begin jaren ’90. Teams mikken tegenwoordig meer op één coureur, zegt hij tegen Autosport.

“In mijn tijd was er vaak maar één team dat er bovenuit stak”, aldus de kampioen van 1996. “Alle coureurs zaten dus op één van die twee plekjes te jagen. Tegenwoordig zijn veel team op één coureur gericht. Vettel bij Red Bull, Alonso bij Ferrari, Button bij McLaren, Hamilton bij Mercedes en Räikkonen bij Lotus.”

Hill heeft vertrouwen in de overstap van Lewis Hamilton naar Mercedes. Hij vergelijkt de overgang met zijn eigen switch van het kampioensteam Williams in 1996 naar het (veel) mindere Arrows. “Ik denk dat hij de kwaliteiten heeft om de leiderschapsrol bij Mercedes op zich te nemen komend seizoen”, zegt hij.

Hill: “Toen ik de overstap maakte naar Arrows werd ik ineens een coureur die het team leidt. Mercedes was naar hem op zoek en Lewis kan leren een team te leiden. Dat is zelfs heel goed mogelijk. Kijk ook naar Alonso. Hij weet precies hoe hij zijn team moet motiveren en haalt het beste uit zijn team naar boven.”

Bij zijn overstap naar Arrows in 1997 kreeg Hill te maken met een trage en onbetrouwbare auto. Echter in de Hongaarse Grand Prix in ’97 leek hij op weg naar de zege, totdat zijn auto in de laatste ronden versnellingen verloor, waardoor Jacques Villeneuve hem alsnog wist te passeren. In 1998 won hij verrassend de verregende GP van België voor Jordan, waar hij eind 1999 zijn carrière besloot.