Damon Hill, oud-wereldkampioen en voormalig voorzitter van de Britse autosportbond BRDC, is er bang voor dat de meer traditionele Grands Prix van de Formule 1-kalender verdwijnen.

“Ik maak me zorgen of de raceorganisatoren wel aan de voorwaarden kunnen voldoen die de Formule 1 aan ze stelt”, zegt Hill tegen Motorsport-Total, waarbij hij onder meer verwijst naar de financiële moeilijkheden waar veel organisatoren tegenaan lopen, zoals bijvoorbeeld bij Spa het geval is. “Met name de historische circuits met veel traditie lijden hier onder”, benadrukt Hill dan ook.

Volgens Hill bestaat er dus een gevaar dat de meer traditionele Europese Grote Prijzen als gevolg hiervan van de kalender verdwijnen en enkle vervangen kunnen worden door races in rijke (olie)landen. “Als deze organisatoren te zeer onder druk gezet worden, kunnen ze wel eens barsten en het opgeven”, waarschuwt hij. “De Formule 1 zou er goed aan doen daar eens over na te denken.”

Hill raadt de raceorganisatoren op hun beurt daarom aan zich te verenigen zodat ze samen een front kunnen vormen en een sterkere onderhandelingspositie verkrijgen. “Er moet een soort van balans worden gevonden waarin dit soort Grands Prix zonder staatssteun kunnen overleven”, vindt hij.

De Engelsman vindt tenslotte nog dat de toegangsprijzen voor een Grand Prix omlaag moeten, want een racebezoek is in zijn ogen veel te duur geworden. “Het is voor de gewone man bijna niet meer te betalen, terwijl veel fans ook niet het gevoel hebben dat hun steun op prijs gesteld wordt aangezien er veel te veel verschil zit tussen een gewoon kaartje en VIP-toegang.”