Beste redactie,

Ik had vorige week met mijn broer een discussie over kwark. Volgens hem is kwark eigenlijk een soort kaas, maar ik denk van niet. De vraag is dus: hoe wordt kwark gemaakt?

Groet,

Mark van Veen,
Exloërmond


Beste Mark,

Ik ben bang dat je het verkeerde blad aangeschreven hebt. Maar wij van FORMULE 1 RaceReport zijn de beroerdste niet, dus we zijn toch even op zoek gegaan. Wat blijkt uit de website genietenvanvers.nl: jullie hebben allebei gelijk. In principe is kwark kaas die niet gerijpt is. Maar in Nederland wordt kwark niet gerekend tot de kaassoorten. In de wet staat namelijk dat onder kaas alleen zogenaamde ’bewaarkaas’ wordt gerekend. Nu kun je kaas ook niet onbeperkt bewaren, maar kwark is veel bederfelijker.

We hebben ook even voor je uitgezocht hoe kwark gemaakt wordt. Het basisproduct is melk, waaraan melkzuurbacteriën worden toegevoegd. De melk wordt heirdoor zuur en dik. Dit proces heet stremmen. Door de warmte gaan de vaste melkstoffen (wrongel) zich scheiden van het vocht (wei). Giet de wei nu af van de wrongel, blijft kwark over. Kwark is dus een superjonge kaas. Maar dus ook weer niet.

Afijn, als je toevallig ook nog iets over autosport wil weten, dan weet je ons te vinden.

Groet,

De redactie