Motorleverancier Honda introduceert zijn volgende upgrade tijdens de Grand Prix van Oostenrijk, over twee weken. De update moet voor een aanzienlijke verbetering van de aandrijflijn zorgen. 

In Bakoe kwamen beide auto’s van McLaren aan de finish, wat wijst op een flinke vooruitgang bij Honda. Ook wist het team tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan voor het eerst dit seizoen punten binnen te halen met de negende plaats van Fernando Alonso.

Maar in Oostenrijk hoopt de Japanse motorfabrikant echt de sprong te maken, waar ze al het hele seizoen op wachten. De ‘specification 3’, zoals de upgrade heet, moet de betrouwbaarheid van de motor bevestigen en snelheid toevoegen. De upgrade is tijdens de tweede vrije training in Bakoe getest door Alonso en zou twee tot drie tienden tijdwinst geven. Hij kwam echter niet verder dan vijftien rondjes voordat hij zijn McLaren aan de kant moest zetten.

“In Oostenrijk komen we met een verbeterde motor. We blijven ons zo goed mogelijk verder ontwikkelen in een poging om het gat te dichten”, belooft Yusuke Hasegawa van Honda. Deze ontwikkelingen betekenen waarschijnlijk wel dat de twee McLaren-coureurs de race weer beginnen met een gridstraf. Beide coureurs moesten in Bakoe ook al een gridstraf incasseren, Vandoorne 35 plaatsen en Alonso 40 plekken.

Vandoorne hoopt op meer progressie: “We waren in Bakoe sneller dan Sauber, maar we konden niets uitrichten op de rechte stukken door gebrek aan vermogen”, zegt de Belg teleurgesteld. Hij is wel blij dat McLaren eindelijk van de nul af is. “Het team verdiende de punten na een moeilijke periode. Maar we hebben nog een lange weg te gaan.”

Ook teambaas Eric Boullier kijkt niet geheel positief terug op het weekend in Bakoe. “Dit was het meest pijnlijke weekend dat we tot nu toe hebben gehad”, zegt Boullier tegen Autosport. “Het is fijn enige vooruitgang te zien, maar met die oneindige gridstraffen is het moeilijk in te lopen op de rest van het veld.”