Voor Toro Rosso-Honda liep de Grand Prix van Abu Dhabi uit op een teleurstelling. Pierre Gasly haalde de finish niet, Brendon Hartley eindigde buiten de punten. Motorfabrikant Honda richt zijn vizier nu op 2019 en erkent dat er nog veel werk aan de winkel is.

Het moeizame weekend van Toro Rosso begon al op zaterdag: Gasly en Hartley haalden beiden Q2 niet in de kwalificatie. Gasly leek even op weg naar een plek in de top-15, maar een gebrek aan vermogen gooide roet in het eten. De race verliep niet veel beter: Gasly moest opgeven met een olielek, Hartley kwam niet verder dan P12. Een teleurstelling.

“Het was mooi geweest als we het seizoen konden afsluiten met punten, ook als beloning voor het team en Honda en het goede werk dat we samen gedaan hebben”, aldus Toro Rosso-teambaas Franz Tost.

Pierre Gasly achter Max Verstappen bij de Grand Prix van Abu Dhabi.

Ook bij Honda had men meer verwacht van de slotrace. “Een zeer teleurstellend eind van het seizoen”, concludeert Toyoharu Tanabe, technisch directeur bij Honda, na afloop van de race. “Pierre moest opgeven terwijl hij in de top tien reed vanwege een olielek. De oorzaak daarvan onderzoeken we nog. Brendon heeft hard gevochten, maar kon niet in de punten komen nadat hij een nieuwe voorvleugel nodig had door een incident in de openingsronde.”

Zwaar seizoen
Na vier seizoenen als zevende geëindigd te zijn, sluit Toro Rosso 2018 af als negende team met 33 punten. “Het is een zwaar seizoen geweest”, geeft Tanabe toe. “Maar we hebben veel geleerd in ons eerste jaar samenwerking met Toro Rosso. We hebben het gevoel dat we gedurende het jaar een stap voorwaarts gezet hebben, zowel op het gebied van prestaties als betrouwbaarheid.”

Voor het seizoen 2019 is er nog veel werk aan de winkel bij Honda, aldus Tanabe. “Er is nog steeds veel ruimte voor verbetering als we bij de koplopers willen komen. Deze winter gaan we hard werken om een goed seizoen 2019 te draaien met beide teams. We hopen onze fans volgend jaar iets meer te geven om voor te juichen.”