Honda’s technisch directeur Toyoharu Tanabe hoopt dat Max Verstappens overwinning in Brazilië – de derde zege van het jaar – ‘een positieve impact heeft’ op Honda’s overwegingen voor de toekomst. De top van de Japanse fabrikant is er namelijk nog niet uit of het na 2020 door wil in de Formule 1.

Dat vertelt Tanabe na afloop van de Grand Prix van Brazilië aan een select groepje media, waaronder FORMULE 1. “Ik hoop dat dit resultaat een positieve impact heeft op onze toekomst”, zegt de Japanner, die daarmee behalve op de zege van Verstappen natuurlijk ook op de tweede plaats van Pierre Gasly met de Toro Rosso – Honda doelt.

Wanneer uitsluitsel verwacht kan worden, is niet duidelijk. Red Bull-kopstuk Helmut Marko zinspeelde erop rond Abu Dhabi duidelijkheid te verwachten. Tanabe, die zegt zelf geen rol te spelen in de beslissing, wil desgevraagd niet van een deadline spreken. “Ik ben niet bij dit proces betrokken. Ons bestuur werkt eraan. Als we eruit zijn, zullen we naar buiten treden.”

Lees ook: Verstappens manager Vermeulen: ‘Als je wereldkampioen wil worden, moet dit het niveau zijn’

Honda-topmannen Masashi Yamamoto (tweede van links) en Toyoharu Tanabe (midden) vieren feest met Red Bull.

Over de pole en overwinning van Verstappen in Brazilië, is Tanabe ondertussen goed te spreken – en vol lof. “Max’ prestatie dit weekend was heel goed, in alle sessie. Hij reed heel sterk.” Felicitaties zijn er ook voor Red Bull, dat een één-twee verloren zag gaan door Lewis Hamiltons mislukte inhaalactie op Verstappens teamgenoot Alexander Albon. “Red Bull verdient felicitaties voor een heel goed optreden met beide auto’s.”

Zege nummer drie van 2019 is verder ‘zeer bemoedigend’ voor Honda als indicatie van hoe het ervoor staat met haar motor, geeft Tanabe nog aan. Dit zeker nadat Ferrari en Mercedes aan het begin van het seizoen ‘nog steeds sneller dan ons waren’, en Ferrari ‘zich na de zomerstop weer flink verbeterde’. Op Interlagos toonde de Honda-motor zich echter zeer potent, met Verstappen die de progressie loofde: “Honda heeft duidelijk stappen gezet.”

Lees ook: Verstappen puur op vermogen langs Hamilton: ‘Dat was echt een supermooie actie’