Honda streeft ernaar nog voor het eind van het seizoen over een sterkere motor te beschikken dan Renault. “Dat moet mogelijk zijn”, aldus Honda’s Yusuke Hasegawa.

De Honda-motor is de zwakste van het veld, maar met de recente introductie van de zogenaamde ‘Spec 3’ – die voor het eerst werd getest in Azerbeidzjan en waar in Oostenrijk voor het eerst mee werd geracet – heeft McLarens Japanse motorpartner een stap vooruit gezet.

Honda’s motorchef Yusuke Hasegawa.

“Ik denk ook dat we ons met dezelfde orde van grootte kunnen blijven verbeteren qua vermogen, maar het is lastig om Mercedes en Ferrari bij te halen”, verwijst Honda’s motorchef Hasegawa in gesprek met Autosport naar de twee beste motorfabrikanten van het moment.

Die andere fabrikant, Renault, moet echter te pakken zijn, denkt Hasegawa. “Ik wil heel graag voor het eind van het seizoen aan Renault voorbij op basis van performance“, verklaart hij. Gevraagd of dit realistisch is, antwoordt hij van wel: “Ja, dat kan ik aan de data zien.”

“Ik kan geen nummers noemen, maar we zijn het gat aan het dichten”, zegt het kopstuk van de Japanse firma die volgens Autosport zo snel mogelijk met een ‘Spec 4′-motor wil komen. Op het moment staat Honda’s partnerteam McLaren negende in het WK, met elf punten.

McLaren heeft eerder gezinspeeld op een breuk met Honda vanwege de aanhoudende problemen in het derde jaar samen. Mede doordat Mercedes en Ferrari geen motoren willen leveren aan McLaren, lijkt het vervolgen van de samenwerking waarschijnlijker. McLaren eist echter verbetering van Honda.