“Niet goed genoeg.” “De weg kwijt.” “Teleurstellend en frustrerend.” Het zijn een aantal van de harde recente uitspraken vanuit het team van McLaren over Honda.

Dat het niet zo botert tussen het gevallen Britse topteam en haar motorleverancier, is al langer geen geheim meer. Tot voor kort hield McLaren het openlijk, in de pers, echter netjes, maar de laatste weken lijkt het de kritiek op de Japanse autofabrikant niet meer te schuwen.

“Ik denk dat het belangrijk is dat we ons hebben uitgesproken”, legt McLaren-directeur Zak Brown uit aan Autosport. “Het was de eerste keer dat we echt hebben gezegd over hoe we tegen de situatie aankijken, maar ik denk dat het belangrijk is dat we dat hebben gedaan.”

McLaren-directeur Brown.

Brown wil ‘niet in herhaling vallen’ en stelt dat het uitvallen van Fernando Alonso in Canada – terwijl hij op koers lag voor McLarens eerste punt van het jaar – de situatie niet verandert: “Al onderstreept het onze positie wel”, meent hij.

“Het kan zo niet verder”, draait Brown er ook nu niet omheen wat die positie inmiddels is. Met een Honda-motor die volgens hem ’te zwak en te onbetrouwbaar’ is, kan McLaren volgens hem niet anders dan Honda blijven pushen om vooruitgang te maken.

Hoe McLaren er over denkt, is Honda volgens Brown inmiddels ook wel duidelijk. “Ik denk dat ze wel weten dat er iets moet gaan gebeuren.” Volgens Brown is Honda zelf bovendien ook ‘gefrustreerd en boos’ vanwege hoe het motorproject loopt.

Dat de hele Formule 1-minnende wereld daarbij afgelopen zondag wéér een Honda-motor zag ploffen, is volgens Brown in combinatie met McLarens uitspraken een boodschap die luid en duidelijk op Honda zal zijn overgekomen. “Ik denk niet dat wij er verder nog veel over hoeven te zeggen.”