Red Bull-teambaas Christian Horner heeft zich voorgenomen ‘voor de volgende race’ toch nog een keer met Sebastian Vettel te gaan spreken over wat er in Maleisië is gebeurd.

Volgens Horner is het overtreden van teamorders en schenden van gemaakte afspraken door Vettel gisteren na de race al uitgesproken, maar de teambaas wil toch nog een keer om de tafel gaan zitten met de coureur die de wensen van zijn team negeerde en in de slotfase van de Grand Prix van Maleisië de leiding en uiteindelijk de zege van zijn teamgenoot Mark Webber afpakte.

“Sebastian en ik hebben hier al over gesproken, maar zullen als er straks wat meer tijd overheen is gegaan en de emoties naar de achtergrond verdwenen zijn, nog een keer over praten”, vertelt Horner aan Autosport. “We zullen er voor de volgende race met elkaar over spreken”, verduidelijkt hij, doelend op de Grand Prix van China die voor het weekend van 13 en 14 april op de kalender staat.

Of er sancties voor Vettel zullen zorgen, wil Horner niet kwijt, want dat is volgens de Brit ‘iets dat intern besproken moet worden’.

Wat de relatie tussen Vettel en Webber betreft, die al vaker zwaar onder druk heeft gestaan, zegt Horner het volgende: “Laten we eerlijk zijn: er is sinds Turkije 2010 nooit geweldig veel vertrouwen tussen ze geweest”, zo verwijst hij naar de race waarin Vettel en Webber – die dat jaar allebei om de titel streden – als Red Bull-teamgenoten op de baan met elkaar botsten en ruzie kregen.

“Maar Mark en Sebastian hebben wel veel respect voor elkaar”, claimt de teambaas, die echter niet kan ontkennen dat er soms dingen misgaan tussen de twee: “Vorig jaar in Brazilië was Mark bijvoorbeeld verteld om zich in te houden, maar hij racete toen toch gewoon tegen Vettel. Maar ja, dat soort dingen gebeuren nu eenmaal tussen twee coureurs die elkaar zo hard pushen.”

Dat Webber na afloop van de race zwaar teleurgesteld was en aangaf over zijn toekomst te gaan nadenken, is volgens Horner iets waar niet te veel achter gezocht moet worden. “Als je net uit de auto komt, ben je nog vol vuur en emotie. Voor Mark was dat ook zo op het moment dat hij die uitspraken deed. Het was echter niet zo dat het team de situatie wilde manipuleren of dat er een complot speelde om hem te piepelen, dus Mark hoeft zich niet op zijn toekomst bij ons team te beraden. Dit heeft gewoon wat tijd nodig.”

Of Horners autoriteit als teambaas door Vettels weigering zich aan de teamorders te houden is aangetast, is volgens een woordvoerder van het team iets tussen de teambaas en coureurs. “Christian moet dat met Mark en Sebastian in orde maken. Hij managet dit team echter al lange tijd met veel succes, en ik weet zeker dat hij dat ook blijft doen”, aldus een Red Bull-woordvoerder tegenover de BBC.