Hoewel hij er niet aan twijfelt dat Max Verstappen Red Bull trouw zal blijven, is Christian Horner ervan overtuigd dat de Nederlander bovenaan Mercedes’ lijstje staat als mogelijke opvolger van Lewis Hamilton. Over de prestatieclausule in het contract van Verstappen maakt de Red Bull-teambaas zich geen zorgen. “Zoals altijd met dit soort zaken gaat het meer om relaties dan om contracten.”

In de marge van de officiële aankondiging over Red Bulls overname van het Honda-motorprogramma vertelde Christian Horner openlijk over de prestatieclausule in het contract van Max Verstappen. Over zo’n clausules gingen lange tijd geruchten, Helmut Marko bevestigde afgelopen weekend het bestaan ervan. Volgens Horner is zo’n clausule niet ongewoon in de F1.

Lees ook: Officieel: Red Bull neemt Honda-motoren over vanaf 2022

“Alle coureurs hebben vangnetten omtrent prestaties en de realiteit is dat er altijd een element met betrekking tot prestaties in het contract van Max heeft gestaan”, bevestigt de Red Bull-teambaas aan Motorsport.com. Toch lijkt Horner zich geen zorgen te maken. “Zoals altijd met dit soort zaken gaat het meer om relaties dan om contracten. Je haalt alleen het contract uit de lade als je een probleem hebt, althans dat is mijn ervaring.”

Horner en Verstappen. © Motorsport Images

Problemen lijkt de Brit niet te verwachten met Verstappen en zijn entourage. “Ik denk dat de relatie met Max zeer sterk is. Hij gelooft in het project en wat wij doen. Hij ziet de investeringen die Red Bull doet, in het bijzonder met deze recente verbintenis voor de krachtbron. Hij gelooft in de mensen in het team en het werken binnen het team, dus ik ben ervan overtuigd dat we niet hoeven te verwijzen naar contractuele clausules. Ik denk dat het er uiteindelijk op aankomt of wij hem een competitieve auto leveren”, beseft Horner. “Dat is wat hij wil, maar ook wat wij willen. Hij heeft dat nodig, wij hebben dat nodig, dus wat dat betreft zitten we in dezelfde situatie.”

Omdat Lewis Hamilton vorige week slechts voor één jaar bijtekende, en er eind 2021 dus twee stoeltjes beschikbaar zijn bij Mercedes, is Horner meer op zijn hoede voor het team uit Brackley. “Ik weet zeker dat Max bovenaan hun lijstje met rijders staat als Lewis besluit te stoppen, maar ze hebben ook George Russell en andere coureurs die voor hen beschikbaar zijn. Zoals ik al zei hangt het allemaal af van de relaties en het bouwen van een competitieve auto, hoewel er voor 2022 geen garanties zijn. Het is een volledig schone lei, dus als er een grote verandering in de rangorde komt, dan is het aannemelijk dat dat bij de grote reglementswijziging gebeurt”, aldus de Red Bull-teambaas.

Lees ook: Brundle vindt éénjarige Hamilton-deal haastig en opmerkelijk: ‘Vermoed dat dit Mercedes’ wil is’

© Motorsport Images