Te midden van het geruzie over de engine freeze, en de financiële crisis waarin de Formule 1 verkeert, verzucht Red Bull-teambaas Christian Horner dat een terugkeer naar de oude V8-motoren helemaal geen slecht idee zou zijn.

Horner vindt dat de invoering dit jaar van de hybride 1,6 liter V6-turbomotoren een fout is geweest. Alleen de kosten van de nieuwe motoren zijn volgens hem al veel te hoog. “Als je kijkt hoeveel die motoren kosten, hoe houdbaar is de situatie dan voor de teams, en voor de motorbouwers zelf?”, zegt Horner. “De hoge kosten zijn helaas al debet geweest aan het vertrek van Marussia en Caterham. De teams – groot en klein – kunnen er echt niet meer kosten bij hebben.”

Dat is het niet het enige probleem, want Horner baalt ook ontzettend van de hele toestand rondom de engine freeze. Afgelopen weekend liepen onderhandelingen over een extra ontwikkelmoment voor de motoren halverwege 2015 stuk, zodat Renault en Ferrari minder gelegenheid krijgen hun achterstand op Mercedes te dichten.

“We kunnen de nieuwe motoren amper doorontwikkelen”, klaagt Horner. “Het bestaande voordeel dat Mercedes heeft wordt daarmee feitelijk bevroren.” De enige manier om daar wat aan te doen, meent Horner, is de doorontwikkeling vrij te geven, “voor alle teams, want als je dat alleen voor de achterblijvers doet, is het niet eerlijk voor Mercedes.” Maar nu dat plan dus voorlopig van de baan is, mag een terugkeer naar de V8-motoren van vorig jaar niet worden uitgesloten, vindt de Brit.

“Niemand houdt ervan een stap terug te zetten, maar soms moet je de mogelijkheid in overweging nemen”, aldus de Red Bull-teambaas. “In deze moeilijke tijden zijn er soms uitzonderlijke maatregelen nodig. Soms moet je het aandurven je hand op te steken en toe te geven dat je ernaast zat. In dit geval hadden de mensen achter het motorreglement het verkeerd.”