HRT heeft bij monde van eigenaar José Ramon Carabante toegegeven dat het in de strijd met andere teams wordt gehinderd door ‘financiële beperkingen’. Toch geeft Carabante de moed niet op.

De HRT-coureurs Vitantonio Liuzzi en Narain Karthikeyan slaagden er in Australië niet in zich te kwalificeren. Beiden voldeden niet aan de 107-procentregel nadat er deze winter niet werd getest met de nieuwe auto en HRT ook in Melbourne amper in actie kwam.

“Als we hetzelfde budget als de andere teams hadden, waren we beter voorbereid naar Australië afgereisd omdat we dan ook vele duizenden testkilometers zouden maken”, aldus Carabante in gesprek met de Spaanse radiozender Cadena Ser.

“Net als vorig seizoen is een gebrek aan budget er de reden van dat we te laat zijn begonnen met de ontwikkeling van de nieuwe auto. We waren druk op sponsorjacht, maar dat ging in het laatste stadium telkens mis. Ook door onze afspraken met Toyota ging een streep.”

Als gevolg daarvan moet HRT in 2011 zien rond te komen van naar verluidt zo’n 45 miljoen euro. Carabante denkt dat HRT daar genoeg aan heeft om alsnog mooie dingen te bereiken. “Als Liuzzi een paar ronden extra had kunnen rijden, had hij zich zeker gekwalificeerd. Onze achterstand bedroeg – zo’n beetje zonder te rijden – zo’n twee seconden. Dat is als een wonder zo weinig.”

HRT hoopt in Maleisië te beschikken over een nieuwe voorvleugel en plant voor de Spaanse Grand Prix in mei een grote update van de F111. Carabante denkt daarmee Team Lotus en Virgin Racing te kunnen verslaan. “Vorig jaar stonden we er slechter voor dan nu en toch eindigden we voor Virgin, dat twee keer zoveel budget heeft. Dat Team Lotus ons versloeg kwam door een ongelukkige actie.”