Van ontspannen kan geen sprake zijn bij HRT, aangezien het Spaanse team er op de eerste dag van het raceweekend in haar thuisland niet goed bijzat en buiten de 107 procent viel.

Dagsnelste Mark Webber klokte vanmiddag een tijd van 1:22.470, waardoor een tijd van 1:28.243 nodig was om binnen de 107 procent te blijven.

Beide HRT-rijders kwamen daar echter niet aan: Narain Karthikeyan en Vitantonio Liuzzi kwamen allebei zo’n 1,2 seconde tekort om binnen de limiet te blijven, terwijl ze ook in de ochtendsessie al buiten de 107 procent bleven steken.

“De tijdenlijst ziet er niet goed uit voor ons”, erkent teambaas Colin Kolles dan ook. “Maar ik blijf toch positief, want de tijden deden er vandaag niet toe voor ons”, benadrukt hij.

“Ik weet namelijk wat we gedaan hebben”, verklaart hij zijn geloof in een goede afloop. “We hebben ons op de afstelling voor de race gericht en louter lange runs gedaan met veel benzine aan boord. Ik twijfel er dan ook niet aan dat we morgen onze werkelijke mogelijkheden zullen tonen”, besluit Kolles, die ook veel verwacht van de aerodynamische updates waar HRT in Barcelona over beschikt.

Liuzzi is ook niet bezorgd, zo blijkt uit zijn terugblik. “Het was een positieve dag”, zegt hij zelfs. “Het waren twee interessante sessies waarin we lange runs gedaan hebben en veel hebben kunnen uitproberen. We hebben veel informatie verzameld en ik verwacht dat we morgen mede door onze update een behoorlijke stap vooruit kunnen zetten.”

In de andere F111 had Liuzzi’s teamgenoot Karthikeyan het tenslotte een stuk minder naar zijn zin. De coureur uit India beseft zich boven alles echter dat er dit weekend nog veel moet gebeuren: “We hebben veel nieuwe onderdelen en er komen er morgen nog een paar bij, dus daar zijn we druk mee in de weer. We moeten ons morgen echter hoe dan ook verbeteren ten opzichte van vandaag, dus we hebben nog veel werk te doen.”