Hij vergeet het nooit meer: het moment dat hij naast Max Verstappen in de auto zat. “Man, ik wist niet hoe ik het had!”, lacht Humberto Tan (52). “Ook al was het maar een Volkswagen Golf waarin we over het circuit van Zandvoort reden, het leek wel of Max een Formule 1-wagen bestuurde.”

Tan keek die dag op Zandvoort zijn ogen uit, want toen Verstappen na een paar rondjes gestopt was, zag de presentator rook van de remblokken komen. “Kennelijk had Max erg op de limiet gereden. Maar het ging hem zo gemakkelijk af. Hij zat nog net niet met z’n elleboog uit het raam”, lacht Tan. “Terwijl ik bijna in de paniek was, deed Max in alle rust zoveel dingen tegelijkertijd.”

Het typeert de ultieme coureur, vindt Tan. Daarom kan hij er met zijn hoofd niet bij dat Verstappen vaak een hoop kritiek krijgt. “Ik ben geen Formule 1-specialist, maar vind het opvallend dat veel mensen zeggen dat Max normaal moet doen. Het is juist zijn abnormaliteit die hem zo ver heeft gebracht. Dus normaal doen? Liever niet, zeg. Als Max dat zou doen en minder risico’s zou nemen, wordt hij zoals iedereen. We willen met z’n allen toch dat Max uitzonderlijk is? Nou, dan moeten we ook accepteren hoe Max is en doet.”

De allergrootste in de Formule 1 is Verstappen nog niet in de ogen van Tan. “De grootste coureur van dit moment is Lewis Hamilton, geen twijfel mogelijk. Wij zijn natuurlijk allen Max-fan, maar als je de oranje bril afdoet kun je niet anders concluderen dan dat Hamilton nog altijd de beste is. Ook een fantastische vent, trouwens. Een paar jaar terug sprak ik hem. Een hele intelligente jongen en net als Max iemand met charisma die exact weet hij wil. Hamilton riep als kind al dat hij wereldkampioen in de Formule 1 zou worden.”

Hamilton, maar ook iemand als Sebastian Vettel, het zijn volgens Tan geen jongens die bang voor Verstappen zijn. “Bang? Ze hebben juist respect voor hem. Ja, ze ergeren zich ook weleens aan Max, maar dat is toch mooi? Dat is topsport. Zonder Björn Borg geen John McEnroe, zonder Ajax geen Feyenoord.”

Het complete interview met Humberto Tan, waarin hij meer vertelt over zijn liefde voor de Formule 1, hoe het is om naast Max in de auto te zitten, maar ook hoe het is om Max aan de tafel te hebben in een talkshow, lees je in het nieuwste nummer van FORMULE 1. FORMULE 1 nr. 14 is nu in de winkel te koop of hier online te bestellen.