Ryan Hunter-Reay was dit jaar de revelatie van het seizoen in de IndyCar. De Amerikaan bekroonde zijn beste seizoen ooit gisterochtend met de titel. “Ik kan dit gewoon niet geloven.”

“Ik kan het niet geloven dat wij de nieuwe IndyCar-kampioenen zijn”, zei Hunter-Reay na afloop. “Ik kan het gewoon niet geloven. Het dringt nog niet echt tot me door. We hebben hard gewerkt en werden bijgestaan door de juiste mensen.”

Hij is de eerste Amerikaanse kampioen sinds Sam Hornish jr. in 2006. “Dit is echt een teamprestatie”, meende Hunter-Reay, zoals het een Amerikaan betaamd, na afloop. “We hadden een lastig weekend. Ik heb 500 mijl gereden alsof mijn leven ervan afhing.”

De Andretti Autosport-coureur reed in de eerste helft van het jaar niet anders dan voorheen. In St. Petersburg en Sao Paolo eindigde hij op het podium en daarnaast pakte hij nog wat toptiennoteringen mee. Vanaf de Milwaukee Mile begon de coureur uit Dalles te stunten en won hij drie races op rij. Later dit jaar won hij nog de voorlaatste race in Baltimore, waar hij veel risico nam.

Hunter-Reay begon, zoals het hele jaar, als underdog aan de laatste race, op de snelle oval van Fontana. In tegenstelling tot concurrent Will Power hield hij wel het hoofd koel. In een rechtstreeks duel verloor Power de achterkant van zijn auto. Hunter-Reay kon de Australiër maar net ontwijken. Vervolgens finishte de 31-jarige coureur als vierde, wat genoeg was voor de titel. Ed Carpenter won de race.

Power was na afloop de schlemiel. Voor de derde keer op rij eindigde hij in het kampioenschap als tweede. “Ik vind het zo erg voor het team. Dat meen ik echt”, treurde de Penske-coureur na afloop. “We zitten er drie jaar al zo dicht bij. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik vind het erg voor Penske Racing dat we door mijn toedoen opnieuw op deze plaats zijn geëindigd.”

Power weet zelf waar hij tekort is gekomen. “Dit is frustrerend. Ik heb drie jaar op rij overtuigend het circuitkampioenschap gewonnen. Het ligt overduidelijk aan de ovals. Ik weet niet wat ik moet doen om daar precies datgene juist te doen om daar ook competitief te zijn.”

“Hunter-Reay won dit jaar de meeste races. Op ovals en op gewone circuits. Hij is de terechte kampioen, daar is geen twijfel over mogelijk”, aldus Power, die een waardig verliezer is.