Het Champcar-seizoen staat op het punt te beginnen. Vandaag worden in Las Vegas de eerste vrije trainingen verreden. Robert Doornbos is ditmaal Nederlands hoop in bange dagen. [schuin}FORMULE 1 RaceReport {schuin]vroeg hem naar zijn verwachtingen van zijn Champcar-debuut.

Heb je er een beetje zin in?

,,Enorm. Gisteren hadden we onze eerste rijdersbriefing en toen begon het gevoel echt te komen. Van de week hebben we op een plein in het centrum van Vegas onze auto’s gepresenteerd. Met pitstop-demonstraties en alles. Er was zelfs nog een prijs te winnen om mee te rijden in de twoseater, want die gaat Paul (Stoddart, red.) hier voor elke race inzetten om VIP’s en prijswinnaars in rond te rijden. En toen merkte je dat de sfeer er al goed in zat.”

Wat moeten we ons voorstellen bij dat circuit in Las Vegas?

,,Het is een stratencircuit, maar niet te vergelijken met Monaco. Het wordt verreden in het oude gedeelte van Las Vegas. En ook hier hebben we een tunnel, maar het asfalt is slecht. Dit was in de Formule 1 nooit goed gekeurd. Zo heftig zijn die bumps. Vorige week was ik nog thuis in Monaco aan het trainen en toen waren ze alweer druk bezig de baan opnieuw te asfalteren. Nou, dat had hier ook wel gemogen. Het wordt dus agressief racen. Maar dat is ook leuk. Kunnen de mannen zich van de boys onderscheiden.”

Dan Clarke werd vorige week gepresenteerd als je teammaat. Wat is dat voor jongen?

,,Geen idee, ik ken hem niet. Ik weet dat hij hier vorig jaar ook heeft gereden, meer ook niet. Ik heb de meeste tijd hier doorgebracht met Nick, mijn nieuwe trainer. Hij heeft voorheen veel met Jenson Button en David Coulthard gewerkt. Daar ken ik hem ook van. En nu begeleidt hij mij dus. Hij had ook wel zin in een nieuw avontuur. Het is wel fijn hoor om hem erbij te hebben. Hij is naast mijn personal trainer ook mijn fysiotherapeut. Fysiek voel ik me dan ook super. Daarnaast kunnen we het ook nog eens goed met elkaar vinden.”

Twee uur racen vraagt natuurlijk ook een topconditie van je.

,,Ja, fysiek is Champcars zwaarder dan Formule 1. We trainen dan ook anders. Hier in Las Vegas nemen die hobbels op het circuit veel van je energie weg. Dat moet je incalculeren, want het moet niet zo zijn dat je halverwege al naar de klote bent. De afgelopen weken was het dan ook afzien.”

Heb je al met een straatauto over het circuit gereden?

,,Nee, dat mag niet. Tijdens de briefing werd ons heel erg duidelijk gemaakt dat ze dat niet willen hebben. We moeten het dus doen met een rondje lopen.”

Hoe bevalt het Champcar-wereldje tot nu toe?

,,Goed. Het is wat minder geforceerd dan in de Formule 1 en dat bevalt me wel. In de Formule 1 had ik ook wel veel contact met andere rijders, maar hier is het toch anders. Ik heb van de week nog een tijd met Sebastien Bourdais staan praten. Hebben we het onder meer gehad over zijn test bij Toro Rosso. En Justin Wilson ken ik natuurlijk van zijn contact met Paul Stoddart en Neel Jani is natuurlijk ook een oude bekende. Het leuke is dat je gewoon bij elkaar naar binnen kunt lopen. Dan pak ik bij Jani even een Red Bulletje en andersom. Wel relaxed dus.”

Wat kunnen we van jou verwachten?

,,Ik ga natuurlijk voor een plek bij de topdrie. Ik ben hier niet om het veld op te vullen. Tijdens tests is het moeilijk om te beoordelen hoe je er echt voor staat. Je weet tenslotte niet wat de anderen doen. Daarnaast rijden hier aardig wat toppers rond. Een Bourdais, een Tracy: dat zijn niet de minsten. Maar ook van de nieuwelingen kunnen we veel verwachten.”

,,In de eerste plaats schat ik mezelf natuurlijk hoog in, maar ook Neel Jani en Will Power. Het zullen harde gevechten worden en daar heb ik zin. Misschien dat ik teveel aan het opscheppen ben, maar ik schat onze kansen serieus hoog in. We hebben onze zaken goed voor elkaar. Bovendien ben ik er helemaal klaar voor om te winnen. De laatste keer was drie jaar terug en dat is alweer veel te lang geleden.”