De status van Dario Franchitti in de Verenigde Staten wordt met het jaar groter. De regerend, viervoudig, kampioen won de Indy 500 vandaag voor de derde keer.

Terwijl hij helemaal geen vlekkeloze race reed. Na de eerste neutralisatie reed hij zelfs even laatste, na een chaotische pitstop. Toen Franchitti wilde stoppen bij zijn team, kreeg hij een tikje van EJ Viso. Hierdoor moest gelijk zijn voorvleugel verwisseld worden.

De ervaren coureur vocht zich terug richting de kop van het veld. Samen met teamgenoot Scott Dixon wisselde hij meerdere keren stuivertje. En zo zat hij in de slotfase dus op de plek waar hij wilde zitten: vooraan.

Zijn overwinning kwam in de laatste ronde nog in gevaar. Net als vorig jaar, toen Dan Wheldon in de laatste ronde de gecrashte JR Hildebrand inhaalde, was er opnieuw sprake van een memorabele slotronde. Takuma Sato dook vanuit de slipstream aan de binnenkant van Franchitti de eerste bocht in.

Er was alleen geen ruimte. De Japanner spinde en belande hard in de muur. Zijn gehaaste inhaalactie, Sato had ook kunnen wachten voor het rechte stuk tussen de tweede en derde bocht, betekende een neutralisatie. Franchitti’s zege was hierdoor een feit. Ganassi-teamgenoot Dixon eindigde achter hem. Tony Kanaan, die in de slotfase ook aan de leiding reed, werd derde.

Na afloop droeg Franchitti de zege op aan Wheldon, die vorig jaar in Las Vegas verongelukte bij een massacrash. De melk goot hij, net als Wheldon vorig jaar, over zijn pet heen. Handen richting de hemel volgde, en in het interview na afloop bevestigde hij deze signalen.

“Hij was hier de beste. Ik draag deze zege op aan hem.”