Op het eerste oog is de schade niet aanzienlijk maar de gevolgen van de beschadigde vloer voor de race van Max Verstappen waren des te groter. Een grote kans op de zege in de Grand Prix in Silverstone draaide uit op een gevecht om P7. De foto’s van Peter van Egmond geven enig inzicht in de schade.

 Vanaf het moment dat Max Verstappen de leiding overnam van Carlos Sainz nadat deze een slippertje maakte, leek er niets aan de hand. Verstappen was in de ronden voorafgaand al sneller en drong aan. Zonder het foutje was hij Sainz wellicht ook al voorbijgegaan. Eenmaal aan kop ging het echter fout, Verstappen had meteen door dat het foute boel was.

Lees ook: Verstappen beperkt schade in WK met gehavende auto: ‘Stuk vloer was eraf gescheurd’

“Ik reed in bocht vijf over een koolstofvezel brokstuk heen”, vertelt hij Viaplay. “Toen ik het zag, kon ik niet meer naar links of rechts. Ik probeerde het zo recht mogelijk te raken, maar het heeft de hele onderkant van de linker zijkant van de vloer kapot gescheurd.” Het gevolg: “Ik had geen balans meer en verloor heel veel rondetijd.”

De vloer is het belangrijkste

Dat het niet om wat kleine schade ging, stelde Verstappen na de race zelf vast. “Toen keek ik daar onder de vloer en zag dat alles eraf lag. Vooral met deze auto’s”, doelt hij op de nieuwe 2022-bolides, “waarbij de vloer het allerbelangrijkste is, verloor ik dus veel downforce.” Een percentage downforceverlies is er niet genoemd door Red Bull maar Verstappen sprak van 1,5 tot 2 seconden verlies.

Op foto’s van Peter van Egmond is er schade zichtbaar aan de linkerkant van de auto, op de eerste foto Sergio Pérez zijn auto ter vergelijking en Verstappens Red Bull daaronder.”De echte schade zat onder de auto, daar is een flink stuk van de vloer weggeslagen maar dat is hier niet zichtbaar. Wel zie je daar iets loshangen waar wat wit spul uitkomt. Dat is materiaal dat tussen lagen carbonfibre wordt aangebracht. Dat dit zichtbaar is, zegt veel over de schade. Veel bekabeling is op de vloer geplakt en daar zie je ook iets van een kabel uithangen. Het stuk koolstofvezel dat Max heeft geraakt, is er dwars doorheen geschoten.”

Foto: Peter van Egmond
Foto: Peter van Egmond

Lees ook: Verstappen over schade: ‘Als Lambiase het zegt, is het veilig: hij zou me niet in gevaar brengen’