*

Jos Verstappen: ‘Niet bewezen dat Ferrari vals speelde, maar snap uitspraken Max wel’

Daan de Geus

Daan de Geus

5 november 2019 09:20

Jos Verstappen: ‘Niet bewezen dat Ferrari vals speelde, maar snap uitspraken Max wel’
Motorsport Images

Jos Verstappen erkent dat de opmerking van zijn zoon Max dat Ferrari in Amerika niet mee kon komen omdat het is gestopt met valsspelen ‘heel hard overkomt’, maar snapt wel waarom Max die opmerking maakte: “Hij is een winnaar en kan niet tegen oneerlijkheid.”

Verstappen junior deed deze uitspraak direct na afloop van de Grote Prijs van Amerika, waar Ferrari niet in het stuk voor kwam. Nadat de Ferrari-coureurs zes poles en drie zeges pakten sinds de zomerstop, had Ferrari het met name in de race moeilijk in Austin – en dat dan nadat de FIA, na navraag van Red Bull, middels een technische verordening duidelijk had gemaakt dat een bepaald motortrucje waar Ferrari van wordt verdacht niet is toegestaan.

“Dat is wat er gebeurt als je stopt met valsspelen”, stelde Max Verstappen daarop onomwonden voor de camera van Ziggo Sport. Zijn uitspraak kwam Ferrari-coureur Charles Leclerc en -teambaas Mattia Binotto kort daarna ter ore, en de twee waren er zeker niet van gediend. “Hij weet niet waar hij het over heeft”, counterde Leclerc. “Ik hoorde opmerkingen die mij zeer teleurstellen”, zei Binotto. “Dit soort uitlatingen zijn niet goed voor de sport.”

Lees ook: Ferrari niet gediend van opmerking Verstappen: ‘Hij weet niet waar hij het over heeft’

In het programma Crashen in de keuken vertelt Verstappen senior dat ‘oh, nee’ het eerste is wat hij dacht toen hij de opmerking van zijn zoon hoorde. “Want het komt natuurlijk heel hard over.” De ex-Formule 1-coureur snapt de opmerking van zijn zoon echter wel: “Want hij is enorm gedreven, wil winnen.”

Toeval?
In Peptalk, eveneens op Ziggo, gaat Jos Verstappen er nog wat verder op in: “Het is niet bewezen dat Ferrari vals speelt, laten we dat voorop stellen. Wat echter wel een feit is, is dat Ferrari na de zomerstop ontzettend snel is geworden. Wij hebben gewoon geen kans tegen ze op de rechte stukken”, begint hij zijn relaas.

“Afgelopen weekend in Amerika heeft Red Bull echter iets aan de FIA gevraagd betreffende de fuel flow meter, de hoeveelheid brandstof die die meter doorlaat. Bij een Formule 1-auto mag dat maximaal honderd liter per uur zijn. Daar heeft Red Bull vragen over gesteld en de FIA heeft met een bericht daarop geantwoord. Vanaf dat moment – en dat hebben we ook op de GPS kunnen zien – gaat Ferrari minder hard op het rechte stuk.”

Of dat toeval is of niet? “Niemand weet dat”, geeft Verstappen senior toe. “Ferrari is niet bestraft, maar ik snap Max zijn uitspraak dus wel een beetje, want hij is een winnaar en kan niet tegen oneerlijkheid. En dan is Amerika precies de race waar Ferrari 45 seconden achter de winnaar eindigt, terwijl ze de races ervoor bijna onverslaanbaar waren.”

‘Max moet op de baan zijn ding doen’
Verstappen junior was in Amerika overigens nog bij een ander soort woordenwisseling betrokken. Na de race in Mexico stelde wereldkampioen Lewis Hamilton immers ‘altijd wat meer ruimte te laten voor Max’, waarop de Red Bull-coureur reageerde de uitlatingen van Hamilton (en Sebastian Vettel) niet bijster respectvol te vinden.

Hamilton en Verstappen kwamen elkaar daarna ook op de baan weer tegen in de kwalificatie in Amerika, toen ze bij het voorsorteren voor een snel rondje bijna botsten. Max Verstappen liet in de media merken daar niet van gediend te zijn, al was de vrede volgens Hamilton snel weer getekend.

Lees ook: Verstappen not amused na incident met Hamilton: ‘Gewoon niet doen’

“Ach, ze hoeven geen vrienden te zijn”, reageert Jos Verstappen wat dat betreft. “Ik heb daar nog wel even met Max over gesproken, ik denk dat het volgende keer niet via die pers gespeeld hoeft te worden. Hij moet gewoon zijn ding doen op circuit – zoals hij óók deed – en als er dan in de pers over gesproken wordt, gewoon zeggen dat hij van niks weet.” Om er desgevraagd met een lach aan toe te voegen: “Dat leert ie wel, hoor.”