Het aantrekken van Marcus Ericsson en Felipe Nasr heeft veel kwaad bloed gezet. Immers Adrian Sutil en Giedo van der Garde hebben een contract voor volgend jaar. Maar voor teambaas Monischa Kaltenborn was er geen andere uitweg.

Dat Sauber in zwaar weer verkeert is duidelijk, daar heeft Kaltenborn nooit een geheim van gemaakt. Het aantrekken van twee paydrivers geeft aan hoe schrijnend de situatie is. Het vervangen van Sutil is daarmee goed te praten. De Duitser heeft geen enkel punt gescoord dit seizoen, hij brengt geen sponsorgeld mee, maar vangt wel een zeer goed salaris.

Niks waard

Tijdens een informeel gesprek met Formule 1 op de vrijdag in Austin deed Kaltenborn een uitspraak die nu plotseling een bijzondere lading krijgt. “Contracten zijn in de Formule 1 niks waard”, zei ze doelend op de FIA, Ecclestone en CVC. Als we op zaterdag vragen we of haar uitspraak ook geldt voor haar contracten met coureurs, zegt ze alleen dat ze de opmerking niet zo bedoeld heeft. In Austin was ze echter al bezig met de onderhandelingen van Nasr. Kans is groot dat het een toespeling was op de contracten van zowel Sutil als Van der Garde.

Contractbreuk 

In Brazilië liet een woedende Manfred Zimmerman, manager van Adrian Sutil, nog weten een fikse schadevergoeding te eisen van het team. Zij stellen dat het contract afgekocht moet worden. Kaltenborn is echter niet alleen teambaas, ook jurist. Ze weet kennelijk dondersgoed wat ze doet. Bronnen binnen het team stellen namelijk dat Sutil zich niet aan de gemaakte afspraken gehouden heeft. Hij deed bij het tekenen van het contract de belofte actief naar sponsors te zoeken en op die manier het team tegemoet te komen en te helpen. Dat heeft hij niet gedaan. En ook Van der Garde zou zich niet aan zijn beloftes gehouden hebben en daarom zijn contract voor 2015 verloren hebben.

Meer weten? Lees dan editie 17 van Formule 1, die nu in de winkel ligt.